Szent Erzsébetről, a Karitász szentjéről emlékeztek meg Veszprémben

Hazai – 2020. november 23., hétfő | 12:54

A Veszprémi Főegyházmegye karitászszervezete évek óta szentmisével és kenyéráldással ünnepli Szent Erzsébet napját. November 19-én a veszprémi Szent László-templomban bemutatott szentmise főcelebránsa Szabó János gazdasági helynök, plébános volt, koncelebrált Szijártó László karitászigazgató és Csernai Balázs, a veszprémi Regina Mundi templom plébánosa is.

A szentbeszédben a főegyházmegyei karitászt igazgató balatonalmádi plébános visszatekintett az elmúlt esztendőre. Különösen nehéz év volt, és a nehézségeknek sajnos még a végét sem látjuk. Váratlanul, felkészületlenül ért mindannyiunkat tavasszal, nagyböjt közepén a járvány – mondta. A Katolikus Karitász szokásos nagyböjti gyűjtése sem kezdődhetett el, mivel a szentmisékre sem lehetett eljárni, csak online bekapcsolódni. Sokan feltették a kérdést: „Miért engedte meg ezt az Isten?” Szijártó László szerint azért, mert ez a rendkívüli helyzet megtanított arra, hogy felelősek vagyunk önmagunkért és a másik emberért. „Felelős vagyok a szomszédért, a rokonért, a betegért, az idősért, azokért, akiket a világ sokszor semmibe vesz. Ez az időszak segíthetett rádöbbenni arra, hogy itt a Földön nincs felesleges ember.” Példának hozta a karitász szentjét, Szent Erzsébetet, aki számára mindenki fontos volt, s bár mindössze 24 évet élt, mégis az egész világon tisztelik. A karitászigazgató hangsúlyozta, hogy óvatosnak kell lennünk, de akkor sem szabad félni, figyelni kell egymásra, mert a segítségnyújtás kötelességünk.

Szijártó László Udvardy György nevében az ünnep alkalmából megköszönte az önkéntesek és a karitászmunkatársak munkáját és szolgálatát, akik nap mint nap segítik az elesetteket. Köszönetet mondott a támogatók és az adományozók nagylelkűségéért is. 

A szentmise végén Szabó János megáldotta a Szent Erzsébet-kenyereket, melyeket a Karitász önkéntesei osztottak szét a jelenlévők közt.

Hogyan kapcsolódik Szent Erzsébet a karitászhoz? Erzsébet az a személy, aki megfogadta az irgalomra való meghívást, így benne Isten kegyelméből tevékennyé vált a szeretet. Minden karitászmunkatárs és önkéntes számára valódi példakép ő. Közel kilencven évvel ezelőtt is tudták, hogy Szent Erzsébet és a Karitász között élő, mély a kapcsolat, hiszen amikor a már meglévő 39 budapesti és egyházmegyei karitászszervezetnek koordinálásra és támogatásra volt szüksége, 1931. október 7-én a püspöki kar megalapította a róla elnevezett Szent Erzsébet Karitász Központot.

Szent Erzsébet bátor volt, odafordult a szegényekhez. Legyőzte a félelmeit, szembeszállt az uralkodói gőgös szemlélettel, és megrendítette őt a szegények valósága. Ugyanakkor nem riasztotta el a feladat nagysága, mert első lenni az adakozásban. Ez nagyon hasonlít a Karitász szerepvállalásához, amikor annak dolgozói elsőként jelennek meg katasztrófák helyszínén, és segítő kezet nyújtanak a szenvedőknek. Fontos a nyitottság és az odafordulás, amire Szent Erzsébet jó példa.

Aki szívesen csatlakozna a segítségnyújtáshoz, hívja a 1356-os adományvonalat, vagy adakozzon online a www.karitasz.hu oldalon.

Forrás és fotó: Katolikus Karitász; Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria