Szent György-búcsút ünnepeltek Ungváron

Külhoni – 2019. május 14., kedd | 14:28

Május 4-én ünnepelték az ungvári Szent György-templom búcsúját, a templom felszentelésének évfordulóját. Mivel Szent György napja idén húsvét nyolcadába esett, ezért az ünnep május elejére került . A szentmise főcelebránsa Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt.

A főpásztorral koncelebrált Majnek Antal munkácsi megyéspüspök, valamint számos, az egyházmegyében szolgáló lelkipásztor. Több környező településről, valamint Beregszászból is érkeztek hívek az ünnepre.

Pál József Csaba püspök szentbeszédében hangsúlyozta, hogy bár a Kárpátaljára és Erdélyre egyaránt jellemző elvándorlás elcsüggeszthet, észre kell vennünk, hogy egyházközségeink – elmondása szerint az ungvári és a temesvári egyházközség sokban hasonlít egymásra – belülről növekednek: „Lehet, hogy kevesen vagyunk, de a közösségi élet, az önmegtagadással járó összefogás felvirágoztatja egyházközségeinket, melyek idővel ismét növekedni fognak.”

A főpásztor arra buzdított, hogy bizakodva hordozzuk keresztjeinket, mert ha harcolunk a Krisztustól kapott kereszt ellen, szenvedéseink és félelmeink rabjaivá válunk, ha viszont vállaljuk azt, idővel könnyebbnek, sőt kiváltságosnak érezhetjük magunkat.

A szentmisét követően agapét tartottak a plébánia udvarán, ezalatt a szelmenci kórus énekelt.

Forrás és fotó: Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria