Szent II. János Pál oltalmába ajánlották Edelényt

Hazai – 2019. augusztus 22., csütörtök | 15:02

Ünnepi szentmise keretében Szent II. János Pál pápa oltalmába ajánlotta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kisvárost Ternyák Csaba egri érsek augusztus 20-án. A nem mindennapi eseményen az egyházi és társadalmi élet képviselői és a helyi hívek mellett egy népes lengyel delegáció is részt vett.

A gondolat, hogy Edelénynek védőszentje legyen, három hónapja fogalmazódott meg benne Lengyelországban, egy szentmisén – mondta el a Szent István Televízió kérdésére Molnár Oszkár polgármester. Azóta Kelemen István plébánossal nagyon sokat dolgoztak azon, hogy megvalósulhasson ez az ünnep. Minden lehetséges adatot megnéztek, s kiderült, nincs olyan település hazánkban, melynek védőszentje van. Remélik, hogy példát adnak másoknak. Abban is bíznak, hogy a szent élete hatással lesz az itt élők lelkiségére.

Ternyák Csaba érsek beszédében hangsúlyozta: augusztus 20-a Edelényben idén túlmutat a nemzeti ünnep keretein, hiszen ezen a napon Szent II. János Pál oltalmába ajánlják a várost. A főpásztor felidézte: a Szentatya 1991-es látogatásán kísérőként jelen lehetett a látogatás állomásain, s öröm volt megtapasztalni, hogy milyen tisztelet övezte. Ezért ez a nap is olyan, mint egy igazi pápalátogatás – mondta az érsek.

Az ünnepi szentmise végén Ternyák Csaba egri érsek és Jakub Gil, Wadowice plébánosa együtt áldották meg a szent pápát ábrázoló szobrot, valamit azt a vérereklyét, amelyet Stanisław Dziwisz bíboros ajándékozott az edelényieknek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria