Szent István életművét megismertető össznemzeti programsorozat indul

Hazai – 2020. január 15., szerda | 16:29

Fontos, hogy ismerjük a múltunkat, gyökereinket és a közösség értékrendjét – hangsúlyozta Kiss-Rigó László megyéspüspök a „Szent István 2025” országos programsorozat sajtótájékoztatóján január 14-én, Szegeden. Az országos rendezvény célja, hogy államalapító királyunk tevékenységét megismertessék a fiatalokkal és a környező népekkel.

„Szent István 2025” elnevezéssel az államalapító magyar király életművének megismertetésére indít programsorozatot a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) és az Emberi Méltóság Tanácsa (EMT). Az eseményhez a Szeged-Csanádi Egyházmegye is csatlakozott, ezért január 14-én, kedden Szegeden tartottak közös sajtótájékoztatót.

Lomnici Zoltán, az EMT elnöke hangsúlyozta, a történelmi múlt tisztelete, a hazaszeretet a magyar nemzet jövője szempontjából rendkívül fontos. „Szent István kapcsán a nyugati és keleti kereszténység közös szentjét, államalapítónkat, a Kárpát-medence történetének talán legnagyobb uralkodóját kívánjuk megismertetni elsősorban a határon túli és a magyarországi fiatalokkal, valamint a környező népekkel. Többek között kiállítások, ankétok és kiadványok segítségével mutatjuk majd be azt a nagy uralkodót, akire igazán büszkék lehetünk” – fejtette ki Lomnici Zoltán.

Vízkelety Mariann, az igazságügyi minisztérium államtitkára és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke elmondta, Szegeden szentmisével kezdődik a programsorozat még az első negyedévben a dómban, Kiss-Rigó László celebrálásával. A rendezvényt az ország több városában kiállítások, kulturális programok és tudományos konferenciák színesítik. „Ilyen konferenciát szervezünk majd Diósgyőrött a Szent István-i államszervezési tevékenységről, áprilisban a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen hasonló témakörben, majd Szent István egyházszervező tevékenységéről Szegeden. Emellett az István, a király rockopera bemutatását tervezzük a Kárpát-medence több településén” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, egy évben tíz-tizenkét tematikus programot szerveznek, ennek az évnek a témája István király államszervező tevékenysége, majd egyházszervezéséről és a Szent Koronáról is megemlékeznek.

A programok tervezésére alakult öttagú testület tagja Kiss-Rigó László is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke kiemelte, államalapító királyunk érsekséget és több püspökséget is alapított, többek között a Szeged-Csanádi Egyházmegyét. Ahhoz, hogy az ország, a nemzet és a társadalom minden tagja komoly identitással rendelkezzen, fontos, hogy ismerje a közös múltat, gyökereit és a közösség értékrendjét. Ha nincs identitástudat, akkor nem tudunk reményteli jövőt építeni – fogalmazott a püspök. Hozzátette, különösen örült ennek a programsorozatnak, ugyanis az egyházmegye idén ünnepli alapításának 990. évfordulóját, így még ebben az évben elkezdik a felkészülést a közelgő millenniumra. 

Forrás: Délmagyar.hu

Fotó: Török János

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria