Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe a Madarasi-Hargitán

Külhoni – 2016. szeptember 23., péntek | 12:29

A csíkmadarasi hívek szeptember 17-én a Madarasi-Hargita csúcsán tartották Szent Kereszt felmagasztalásának búcsúünnepét, az 1801 méteren felállított fakereszt tövében.


Az ünnepi szentmisét Balla Imre marosvásárhelyi segédlelkész celebrálta a kereszt lábánál felállított szabadtéri oltárnál. A keresztnek az emberek életében elfoglalt helyéről, valamint az emberek kereszthez való viszonyulásáról elmélkedett homíliájában, hangsúlyozva, vigyázzunk, nehogy egymás keresztjeivé váljunk.

A keresztet 1985 őszén a csíkmadarasi hívek állították akkori plébánosuk, Szabó Lajos kezdeményezésére. A keresztet Bálint Lajos kántor faragta. A hegycsúcs 1991-ben vált búcsújáró hellyé. 

Szent Kereszt felmagasztalásának búcsúünnepét minden év szeptember harmadik szombatján tartják a csíkmadarasiak. Ez a csíkmadarasi közösség harmadik búcsúja a liturgikus évben, melynek alkalmából zarándoklatot vezetnek a Madarasi-Hargita csúcsára.

Az első Szent Péter és Szent Pál apostolok, templomuk védőszentjeinek ünnepe. A második Páduai Szent Antal ünnepe, amikor a falu határában levő kápolnához zarándokolnak a hívek.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria