A Szent Koronára és őreire emlékeztek Veszprémben

Hazai – 2011. november 11., péntek | 11:16

Megemlékezést és ünnepélyes koszorúzást tartottak Veszprémben a Szent Korona-emlékműnél november 10-én a honvédség, a tábori lelkészség és Márfi Gyula érsek részvételével.

Az emlékjel, melyet tavaly állítottak, a II. világháború végén helytálló koronaőrség előtt tiszteleg, melynek tagjai 1944. november 6-án megmentették nemzetünk, a keresztény magyar államiság jelképeit – a Szent Koronát a jogarral, az országalmával és a karddal –, és védelem alá helyezve Veszprémbe szállították. Az emlékjel ma azon a sziklafalon található, amely mögött egykor a Nemzeti Bank értékeit is őrző sziklabarlangban a koronát és a koronázási ereklyéket elrejtették és őrizték.

Horváth György országgyűlési képviselő hálával és örömmel emlékeztetett arra a széles társadalmi összefogásra, melynek révén az emlékjelet tavaly ősszel megvalósíthatták, s emlékeztetett a koronaőrökére, akik arra esküdtek fel, hogy akár az életük árán is megvédik Magyarország szent jelképét, a Szent Koronát.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes rámutatott: 1944 novemberében és decemberében, amikor a Szent Korona Veszprémben volt, az ország még kettős megszállás alatt állt. Ezért fogalmazhatunk úgy is, hogy a Szent Koronával tulajdonképpen az ezeréves magyar állam menekült erre az ideiglenes menhelyre a kétfajta pogányság elől, hiszen a megszállók – mindegy, hogy nemzeti szocialista vagy kommunista alapon –, de üldözték a Szent Koronát. Akik pedig menekítették, keresztények voltak és demokraták. S ők nemcsak a Szent Koronában hittek, hanem abban is, hogy a magyar nemzetnek jövője van. Hittek benne, hogy a leáldozóban lévő nemzeti szocialista diktatúrához hasonlóan a magát győztesnek tekintő kommunista éra is megszűnik majd, és visszatér a szabadság.

Márfi érsek elmélkedésében hangsúlyozta, hogy a Szent Korona számára mindig is a hazaszeretetnek és a keresztény hitnek az összetartozását szimbolizálta. Emlékeztetett Gerbert bencés apátra, a későbbi II. Szilveszter pápára, aki a koronát küldte Szent István királynak, s akinek uralkodását e korona szentesítette.

Jákob János ezredes, protestáns tábori püspök fohászában a történelem Urához fordult, hálát adott és segítségét kérte, hogy eleink tanúságtevő példáját követve éljünk, és emléküket méltón megőrizzük. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Toldi Éva/Magyar Kurír

(lt)