Szent Miklós az év minden napján kegyelmi ajándékokat oszt – A nyíregyházi székesegyház búcsúünnepe

Hazai – 2018. december 13., csütörtök | 13:02

Egy új Szent Miklós-ikon, a Csodatévő ereklyéi és „az igazi Mikulás” állt a Szent Miklós-székesegyház búcsújának középpontjában, melyet virrasztással, Szent Liturgiával, majd szabadtéri eseménysorral ünnepeltek december 7–8-án Nyíregyházán.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Egy évvel ezelőtt egy hitelesített Szent Miklós-ereklyét hozott Rómából a nyíregyházi székesegyházba Szocska A. Ábel megyéspüspök. Idén a Csodatévő e relikviáját és egy új Szent Miklós-ikont – benne még egy ereklyével – állították az ünnep középpontjába.

A búcsú előestéjén, december 7-én vecsernyét, majd éjszakai virrasztást tartottak. A Csodatévő tiszteletére akathisztoszt imádkoztak a hívek, és zsoltárolvasást végeztek reggelig. (Akathisztosz: könyörgő ájtatosság az Istenszülő Szűz Máriához. A görög παράκλησις ’odahívás, segítségül hívás, kérés; buzdítás, felszólítás; vigasztalás’ szóból – a szerk.) A virrasztáson Szocska A. Ábel püspök arról beszélt, milyen fontos méltó helyére visszaállítani Szent Miklós tiszteletét; majd e szavakkal buzdította a híveket: „A gyertyatartó ne csak dísze legyen a templomnak, mert minden szál gyertya, amit meggyújtunk, olyan, mint egy elmondott imádság: kedves az Úr színe előtt. Gyújtsatok egy szál gyertyát, ha fáradtak vagytok, ha betegek vagytok, ha valaki imádságot kér tőletek!”

December 8-án reggel Szent Liturgiával ünnepelték a székesegyház búcsúját. Az egyházmegye papjai, valamint a papnevelő intézetben, a főiskolán és a püspöki hivatalban szolgáló paptestvérek közül tizenhárman álltak az oltár körül a nyíregyházi megyéspüspökkel.

„Dicsőséges Isten az ő szentjeiben” – idézte a liturgia szavait homíliájában Szocska Ábel püspök. – Hiszen Isten az ő szentjein keresztül mutatja meg isteni mivoltát. A szentek tükröt tartanak elénk. Épp ezért az a mód, ahogyan a világ Csodatévő Szent Miklósra emlékezik, talán nem is méltó hozzá. Miklós főpap ma a gyermekeknek ajándékot osztó Mikulásként él a köztudatban, de életére, munkásságára való emlékezésünk nem merülhet ki annyiban, hogy megajándékozzuk a gyerekeket egy csomag cukorkával – hangsúlyozta a főpásztor.

Szent Miklós egyik legismertebb jótékony cselekedetét emelte ki a szónok: a három lány tisztességes férjhezmeneteléhez szükséges pénz adományozását, amelyet még nem mint püspök, hanem mint az özvegyember szomszédja tett. „Krisztusi segítségét mint jó keresztény végezte – fogalmazott Szocska Ábel. – Mindannyiunk felelőssége, hogy példáját méltóképp kövessük. Az önvizsgálat kérdéseihez vezet el minket Szent Miklós: Milyen keresztények vagyunk? Mit hagyunk magunk után? Milyen keresztényként állhatunk meg majdan Isten színe előtt?”

Szent Miklós példát mutat, hogyan legyünk jó keresztények: gyakoroljuk a krisztusi szeretetet, önzetlenül szolgálva mások javát. Szent Miklóshoz az év minden napján fordulhatunk, mindennap kegyelmi ajándékokat osztogat; személye sokkal több, mint amit a világ mutat róla – mondta Szocska A. Ábel.

A Szent Liturgia végén az egyházmegye legrangosabb kitüntetését, az újonnan alapított Szent Miklós-díjat adta át a főpásztor. Az elismerés azon egyházi és világi személyeknek ítélhető oda, akik Szent Miklós püspökhöz hasonlóan kiemelkedő szolgálatukkal példamutatóan segítik és építik az Egyházat és a Nyíregyházi Egyházmegyét. Az első kitüntetettek: Lakatos László nyugalmazott görögkatolikus lelkipásztor, aki egy díszes mellkeresztet, és Gyulai Gábor elnök, aki egy Szent Miklós-ikont kapott az elismerés mellé.

A templombúcsún a hívek tiszteletüket tették a székesegyházban kihelyezett Szent Miklós-ereklye előtt, majd a püspök miroválásával és áldásával léptek ki a templomból.

Az ünnep a nyíregyházi Kossuth téren kialakított „Szent Miklós udvarán” folytatódott, szeretetvendégséggel. A Nyíregyházi Esperesi Kerület egyházközségei és más görögkatolikus intézmények, szervezetek standjainál finomságokkal, apró ajándékokkal várták a térre érkezőket.

Az adakozók felajánlásaikkal a Nyíregyházi Egyházmegye Jótevő Alapítványát támogathatták. A Mikulás-várás perceiben a gyermekek interaktív feladatokkal és kézműves-foglalkozásokon tehették próbára képességeiket.

Köszöntőt mondott Szocska A. Ábel püspök, majd Kovács Ferenc polgármester. Az ünnepi beszédeket követően a városháza elé állított színpadon a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola, továbbá a Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjainak műsora, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl koncertje következett.

„Az igazi Mikulás” mottójú rendezvényen az érdeklődők kihelyezett táblákon olvashattak Szent Miklós életéről.

Szöveg és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria