Szent Pál nyomdokain – Beöltözést ünnepeltek a pannonhalmi bencések

Megszentelt élet – 2017. február 8., szerda | 14:45

Január 25-én, Szent Pál megtérésének ünnepén a pannonhalmi bencés közösség ismét megemlékezett a montecassinói monostorral kötött több mint 800 éves imaszövetségről. Az ünnep keretében Kisnémet Fülöp testvér magára öltötte a szerzetesruhát.

Szent Pál megtérésének ünnepe idén több szempontból is különleges nap volt a pannonhalmi bencések életében. Mindenekelőtt azért, mert a szerzetesközösség hagyományosan ezen a napon emlékezik meg arról, hogy 1212. január 25-én imaszövetséget kötött a magyarországi Szent Márton és az itáliai Cassinum hegyén álló két monostor apátja, Oros és Adenulf. Az imaszövetséget többször megerősítették, és ezen a napon a két szerzetesközösség évente megemlékezik egymásról az ünnep liturgiájában. Az élő kapcsolat jele volt, hogy tavaly Donato Ogliari montecassinói apát, Szent Benedek 192. utódja az Unitas találkozó keretében Pannonhalmára látogatott.

Szent Pál megtérése idei ünnepének laudesében Kisnémet László felvételét kérte a közösségbe. A beöltözés során a Fülöp nevet kapta, és megkezdte noviciátusát. Fülöp testvér egyetemistaként történelmet és szociológiát tanult. 2016 áprilisa óta volt a Pannonhalmi Főapátság jelöltje.

Gérecz Imre magiszter így buzdította: „A tarsusi Pál apostol útra küldött testvér. Olyan ember, akinek nagy utat kellett megtennie Isten Egyházának üldözésétől Krisztus szavának meghallásáig. Olyan igehirdető, aki sokat fáradozott. Olyan tanítvány, akit megtérése tett alkalmassá arra, hogy Isten kegyelméről hitelesen tehessen tanúságot. Kedves Fülöp testvér! Téged is apostolnak hívott meg Isten. Apostolnak, hogy Krisztus pannonhalmi közösségében hallgasd figyelmesen a Mester tanítását. Apostolnak, hogy az Eucharisztia asztaláról a te segítségeddel minél többen részesüljenek az élet kenyerében. Apostolnak, hogy állandó megtérésben élj, és így hiteles tanúságot tegyél Isten irgalmáról.”

A nap kirándulással folytatódott, amelynek keretében a közösség tagjai meglátogatták a megújulóban lévő majki remeteséget.

Forrás: Pannonhalmi Főapátság

Fotó: Horváth Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria