A Szentatya és Canterbury anglikán érseke közös szertartással emlékezik Nagy Szent Gergelyre

Kitekintő – 2012. március 7., szerda | 9:42

XVI. Benedek  pápa március 10-én, szombaton délelőtt kihallgatáson fogadja a Vatikánban Rowan Williams anglikán prímást, majd délután fél 6-kor vesperást vezet a római Caelius-dombon lévő Szent Gergely-templomban, Nagy Szent Gergely halálára emlékezve.

Az ökumenizmus fontos eseményére kerül sor a kamalduli szerzetesekre emlékezve ezer évvel azután, hogy Szent Romuald megalapította Camaldoli szent remeteségét. Ez lesz a harmadik alkalom, hogy Péter utóda és Canterbury anglikán érseke a Caelius-dombon találkoznak abban a kolostorban, amelyből Nagy Szent Gergely kiválasztotta Ágostont és 40 társát, hogy Délkelet-Angliában hirdessék az evangéliumot.

A Szent Gergely-kolostor perjele az esemény alkalmából közleményt adott ki, amelyben azt a reményét fejezi ki, hogy a pápa és az érsek közötti találkozó ösztönzőleg hat minden hívőre, római katolikusokra és anglikánokra egyaránt. Kérte, hogy mindkét egyház hívei keressék fel az apostolok sírjait, hogy megerősítsék elkötelezettségüket a keresztények teljes egységének megvalósulására.

A vesperás végén a pápa és Canterbury érseke a Szent Gergely-kolostor kápolnájában lámpást gyújtanak. A program szerint a prímás elhelyez majd itt egy Canterburyből származó kelta kőkeresztet. Tovább erősödik tehát az anglikán közösség és a római kamalduli kolostor közötti kapcsolat régi hagyománya, amely még jobban megszilárdult a II. Vatikáni Zsinat után.

Március 11-én, vasárnap, az ünnepségek keretében délután négy órakor konferenciát tartanak a következő címmel: Monachizmus és ökumenizmus. A konferencia díszvendége, Rowan Williams anglikán prímás előadást tart a monasztikus erények és az ökumenikus remények témájáról. Dom Robert Hale, New Camaldoli perjele válaszként felszólalásában azokra a kapcsolatokra mutat rá, amelyek a Caelius-domb Szent Gergely monasztikus közösségét Canterburyhez és az anglikán közösséghez fűzik.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír