A Szentatya szerdán is részt vett a szinódusi ülésen

Kitekintő – 2012. október 11., csütörtök | 16:38

Október 10-én délelőtt kis csoportokban folytatódtak az evangelizálásról tárgyaló püspöki szinódus megbeszélései. Délután XVI. Benedek pápa is részt vett az ülésen.

Szerdán délelőtt a szinódusi atyák munkacsoportokban gyűltek össze, miután kedden több mint 30 résztvevő mondott egyenként ötperces beszédet a legkülönfélébb témákról: így a hit és a kultúra közötti kapcsolat megújításáról; a szentségek, elsősorban a keresztség jelentőségéről; a bevándorlók helyéről az új evangelizációban, valamint a papok képzéséről.

Az előző napon elhangzottakra is reflektálva André Léonard, Malines és Brüsszel érseke felszólalásában elmondta: az Egyház nem azért nem szentel nőket pappá, mert nem tartja képesnek és méltónak őket a papságra. Az Egyház kétharmadát nők alkotják, akik közül sokan úgy érzik, hogy hátrányos megkülönböztetésben részesülnek. Itt az ideje, hogy világosan leszögezzék: a nőket azért nem szentelik pappá, mert a pap Jézus Krisztus, a vőlegény képviselője, aki azért jött el, hogy házasságra lépjen az emberiséggel – hangsúlyozta a belga főpásztor. A belga püspöki konferencia elnöke megállapította: boldog nők nélkül nincs új evangelizáció. Felszólította a szinódusi atyákat, hogy világos és erőteljes gesztusokkal nyilvánítsák ki hálájukat a nőknek az evangelizálás művében való nagy horderejű részvételükért.

A pápa – miután fél tizenegytől kezdődően megtartotta a szokásos szerdai általános kihallgatást a Szent Péter téren – délután részt vett a szinódusi ülésen. Délután a szinódus közgyűlés formájában folytatta ülését. 18 órakor szólalt fel a szinódusi aulában Rowan Williams canterburyi érsek, az anglikán közösség prímása.

Ezt követően XVI. Benedek az aula melletti dolgozószobában fogadta az anglikán egyházi vezetőt.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír