Szentföldi nők karácsonyi vására a vallások közötti békéért

Kitekintő – 2021. november 26., péntek | 18:17

Apró ékszerek, cserépedények, kozmetikumok, divatkiegészítők, édességek, helyi különlegességek, ikonok, kerámiák, biolekvár, gyertyák és egyéb ajándékötletek: ezek mind megtalálhatók a szentföldi nők karácsonyi vásárában, amelyet november 27-én, szombaton tartanak az Ábrahám-házban (Beit Ibrahim), mely Kelet-Jeruzsálemben, az óvárostól délre, Siloám városrészben található.

A Secours Catholique, a francia Karitász által fenntartott Ábrahám-házban egy napra standokat és kiállítóhelyeket alakítanak ki, ahol különböző nemzetiségű és vallású nők, főként a Siloám és a kelet-jeruzsálemi arab negyedek lakosainak kézműves termékeit árulják majd. Az érdeklődők ezen kívül válogathatnak azokból különlegességekből is, melyeket különböző női szerzetesrendek tagjai készítenek a kolostoraikban.

A karácsonyi vásár, melyet koncertek és művészeti előadások is színesítenek, alkalmat ad arra, hogy a különböző élethelyzetben lévő, különböző vallású és nemzetiségű nők jobban megismerkedjenek, felfedezzék közös sorsukat: hogy tudásukat közösségük vagy családjuk szolgálatába állítsák, és így méltó életet biztosítsanak számukra.

„Ezek a szerzetesnővérek, anyák, testvérek és leányok – írt a kezdeményezésről Florence Burdy a Jeruzsálemi Latin Patriarchátus honlapjára – büszkén mutatják be a munkájukat, a képzeletük, tehetségük és kitartásuk eredményét: a termékeket, melyeken akár órákon át dolgoztak a tökéletességre törekedve és bízva a leendő vevő elégedettségében.”

A kezdeményezés azért is kiemelkedő, mert a célja, hogy az Ábrahám-ház ismét a különböző vallású és nemzetiségű emberek találkozóhelyévé váljon, ahol ismerkedhetnek és barátkozhatnak egymással.

Ez különösen fontos azután, hogy az izraeli rendőrök és civilruhás ügynökök rajtaütést tartottak a házban, megszakítva egy kulturális fesztiválját, amelyet „illegálisnak” minősítettek, mert közvetlenül a Palesztin Nemzeti Hatósághoz volt köthető. Az október 26-i eseményre a Szentföldi Katolikus Egyházak Vezetőinek Tanácsa is reagált, kifejezve aggodalmukat az „ellenséges és elnyomó cselekedetekkel” szemben, melyeket az izraeli hatóság követ el a Szent Városban „minden ellen, amit palesztinnak tartanak”.

Az Ábrahám-ház vendégül látja a zarándokokat és támogatja a környéken élő palesztin családokat. Ahogyan a Szent Anna-templom, mely az óvárosban található, úgy az Ábrahám-ház is francia fennhatóság alatt áll. Október 26-án a Palesztin Nemzeti Színház, a Nemzeti Zenei Konzervatórium és a Mozgószínház által szponzorált, háromnaposra tervezett kulturális fesztivál nyílt meg itt. Az eseményen, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), valamint osztrák és francia szervezetek is támogattak, zenei és színházi műhelyeket tartottak fiatal palesztinok számára.

A nemzetközi média diplomáciai forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy izraeli civilruhás rendőrök és más személyek erőszakkal szakították félbe az eseményt, az intézmény vezetőjének pedig az izraeli közbiztonsági miniszter, Omer Barlev által aláírt parancsot mutattak be. A miniszteri parancs szerint „az eseményt a Palesztin Nemzeti Hatóság írásos engedély nélkül támogatta”.

Fordítás: Baranyai Judit

Forrás: Fides.org

Fotó: Latin Patriarchate of Jerusalem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria