Szentmise keretében emlékeztek az ’56-os forradalomra és szabadságharcra Münchenben

Külhoni – 2021. október 28., csütörtök | 10:27

A Münchenben és környékén élő magyarok idén október 24-én, a müncheni Szent Erzsébet-templomban a Merza János plébános által bemutatott vasárnapi szentmisével egybekötött ünnepségen emlékeztek meg az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójáról.

A fiatalok ünnepélyes zászlós bevonulása, valamint a Himnusz közös eléneklése után Wittner Mária 1956-os szabadságharcos, volt országgyűlési képviselő 1989-es szavait idézte Laenger Patrick:

„Ma értetek szól a harang, a lélek harangja,
Ma értetek szól a fohász egy nemzet ajakán,
Ma értetek gyúl sok-sok kicsiny mécses,
Ma Néktek szól az ifjúság lelkesedése,
Ma Rátok emlékezünk s fájón ünnepelünk.
Ma gondolatban együtt járjuk a régi helyeket,
Ma lélekben Veletek emlékezünk...”

A fiatal Spiller Csilla és Spiller Péter azt hangsúlyozták, hogy az emlékezés kötelesség, az örökösök örök felelőssége, hiszen 1956 több volt, mint forradalom. Az emberi méltóság visszaállításának forradalma volt, mely nem felborította, hanem helyreállította a rendet.

Somogyi Gyula elszavalta Tamási Lajos Piros a vér a pesti utcán című versét. A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség ministráns gyermekei ünnepi magyar népviseletbe öltözve rendhagyó könyörgéseket olvastak föl.

A megemlékezés részeként Szarvas Erzsébet, a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség lelkipásztori munkatársa, egyben az ünnepi program szerkesztője és szervezője arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy vállaljuk múltunkat, kultúránkat, értékeinket, önmagunkat és akkor a jobb életet is elérhetjük.

A műsort az emlékezés gyertyájának meggyújtása után a jelenlévők közös imája, valamint a Szózat eléneklése zárta.

Forrás: Lanner Katalin/Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria