Szentmisével emlékeztek Boldog Apor Vilmosra a győri székesegyházban

2018. november 9., péntek | 13:09

Kálmán Imre, a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa szentmisét mutatott be Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban november 5-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szerető Isten különösen közel jön hozzánk a szentek személyében – mondta szentbeszédében Kálmán Imre. – Boldog Apor Vilmos püspök emléke is velünk él, hisz műveiben, tetteiben mint Krisztust kereső meg tudta valósítani azt az állandóságot, amelyet nem koptat el sem az idő, sem a felejtés. Küldetésének tekintette az elesettek megsegítését, ezért személye, példája olyan útmutatás, ami a lelkipásztori életben, szociális gondoskodásban az Egyház kötelességeit villantja fel.

Vajon honnan merített erőt ahhoz, hogy a világháború idején azt hirdesse, van remény, s van értelme prédikálni, keresztelni, bérmálni, templomokat felszentelni? Boldog Apor Vilmos püspök egészen közel került Krisztushoz, aki kézbe vette és irányította életét.


Figyelnünk kell azokra az emberekre – hangsúlyozta a Győri Hittudományi Főiskola prefektusa –, akik hiányt szenvednek testileg, lelkileg, anyagilag, és akik az Egyházra mint útmutatóra, segítőre tekintenek. Ne meneküljünk azok elől, akik gondokkal, lelki problémákkal küszködnek, csak mert nem örömteli kisugárzást nyújtanak számunkra. Tudjunk szembefordulni azzal a kísértéssel, hogy csak azzal társalogjunk, aki pozitív vonzerővel bír, akinek csak örömei és élményei vannak. Apor Vilmos püspök erre figyelmeztet egész életével – számára a másik ember mindig „a lehetőség” volt, hogy Krisztust szolgálja. Nem foglalkozott a segítségre szoruló ember társadalmi rangjával, származásával, az emberi méltóságot tekintette mindenkiben. Tudta, hogy minden emberen keresztül Krisztus egészen közel jön hozzá.

„A kereszt erősíti a gyengét, és szelídíti az erőset” – Boldog Apor püspök híres jelmondatára utalva a szónok kifejtette: az embert a kereszt terhével meg tudja törni, de Istenhez is tudja vezetni. Ilyen gondolat csak annak az embernek juthat eszébe, aki ezt a fájdalmat, de örömöt is egyben megtapasztalta már. Nem kell aggódnunk, mert Isten számunkra a minden, és itt van köztünk, itt van a szívünkben – fogalmazott Kálmán Imre.

Szent Imréről szólva a prefektus kiemelte: Imre herceg nem tudott kibontakozni rövid élete miatt; nagysága elsősorban a rendíthetetlen hit erejében rejlik. Képes volt minden helyzetben hinni. „Tudnak a rokon lelkek holtukban is irányítani bennünket, és vezetni... Ezzel a hittel forduljunk Boldog Apor Vilmos püspökhöz mint a hivatások segítőjéhez. Hiszem, hogy nemcsak elég kispapunk és papunk lesz, hanem méltó kispapjaink és papjaink lesznek” – zárta elmélkedését Kálmán Imre.

***

A szentmisét megelőzően a győri szeminárium elöljárói és papnövendékei idén is megemlékeztek az ifjúság védőszentjéről, Szent Imre hercegről. November 5-én délután közös ünneplés keretében koszorút helyeztek el Szent Imre szobránál a püspökség udvarán, Veres András győri megyéspüspök és Németh László püspöki helynök részvételével. Az eseményen a részt vevők égő mécsessel a kezükben kérték az Árpád-házi szent közbenjárását az egyházmegyéért, a papokért, a fiatalokért és önmagukért.

Forrás: Győri Egyházmegye/Bátayné Somogyvári Zita

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd