Szentmisével ünnepelték a Szent István Rádió és Televízió születésnapját Egerben

Hazai – 2020. október 30., péntek | 12:33

Hálaadó szentmisére gyűlt össze a Szent István Rádió és Televízió közössége október 29-én az egri ciszterci Szent Bernát-templomban, abból az alkalomból, hogy a rádió húsz, a televízió pedig kilenc évvel ezelőtt kezdte meg működését.

A szertartás elején Szarvas István, a szerkesztőséget működtető Magyar Katolikus Rádió Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Köszönetet mondott a fenntartónak, Ternyák Csaba egri érseknek a támogatásért, a folyamatos biztatásért. A lelkipásztor arról is szólt, hogy számos programmal készültek az évfordulókra, amelyekről le kellet mondaniuk a járványhelyzet miatt. De a közös hálaadás nem maradhat el – hangsúlyozta.

Az elmúlt húsz, illetve kilenc esztendőre visszatekintve hálás szívvel vagyunk itt. Seregély István érsek atyának volt bátorsága elindítani ezt a rádiót, a kezdeti nehézségeket legyűrve – mondta szentbeszédében Ternyák Csaba érsek. – A szerkesztőség teljesíteni akarja küldetését,

hogy a jó hír hangja legyen.

A hallgatókat és nézőket meg akarja erősíteni a hitben, a reményben és a szeretetben. Akkor érezzük igazán, hogy milyen fontos, amikor valamilyen műszaki okból egy időre kimarad az adás. Sok idős, elzártan élő ember számára jelent kapaszkodót a napi szentmise, a közös imádságok és a műsorok. Mára már nemcsak a rádió vételkörzetében, hanem internetről és okostelefonon is elérhető az adás.

Olyan világban élünk, amely tele van harcokkal. Szent Pál apostol szavai ma is aktuálisak; segítenek, bátorítanak: „erősödjetek meg az Úrban, az ő mindenható erejéből” (Ef 6,10). A küzdelem legfontosabb eszközei az imádság, a szentségekhez járulás és a közösség erősítése, ápolása. Mivel ez igen nehéz a mostani helyzetben, még nagyobb szerepe van a rádiónak, hogy összegyűjtse azokat, akiknek fontos Isten ügye, az Egyház ügye. „Öltsétek föl az Isten fegyverzetét.” Szent Pál valóságos fegyverzetről beszél – szögezte le a főpásztor. – A sátán egyik legnagyobb cselvetése, hogy el akarja hitetni velünk: nem is létezik. A hétköznapok küzdelmeiben tetten érhetjük működésének jeleit; igenis létezik, és küzdenünk kell ellene. A gonosz szellem túlvilági hatalmasságai és erői a sötétség hatalmába akarják hajtani a világot, ezért kell felöltenünk „Isten fegyverzetét”, hogy ki tudjunk állni.

A békesség evangéliumának, örömhírének hirdetése: ez a küldetése a Szent István Rádió és Televízió közösségének. Az alapító érsek, Seregély István megfogalmazása szerint:

mindenki üdvösségének szolgálata.

A világ hírei legtöbbször a bajokkal, balesetekkel, bűnesetekkel, tragédiákkal foglalkoznak. A Szent István Rádió és Televízió a jó hír hangja. Nem azért, mert úgy teszünk, mintha nem lenne gonosz, de a rossz ellen a jóval kell harcolni. A békesség örömhíre maga az örömhír, az evangélium. Ezt visszhangozzuk a világba, minél több emberhez eljuttatva. Az igazi jó hír választ ad a legfontosabb kérdésekre. A feltámadás üzenete: ezt kell a világba sugározni – hangsúlyozta az Egri Főegyházmegye főpásztora.

Az emberiség tele van félelemmel, amire gyógyír a jó hír, a békesség örömhíre. A Szent István Rádió és Televízió feladata, hogy segítsen összegyűjteni az Egyháznak Isten szétszóródott népét – mondta Ternyák Csaba érsek. Majd a szerkesztőség munkatársaihoz fordulva így buzdított: „Hívjátok vissza őket, hogy amikor elmúlik a járvány, zsúfolásig megteljenek a templomok,

hogy visszataláljanak, és ne álljanak meg a templom küszöbénél, az Egyház bejáratánál! Itt van az igazi remény. Legyetek a jó hír hangja, a remény hordozói!”

Szöveg: Bérczessy András

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert, Vozáry Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria