Szentszéki nyilatkozat a Krisztus Légióról

Kitekintő – 2006. május 20., szombat | 11:42

A Szentszék Sajtóirodájának nyilatkozatot tett közzé Marcial Maciel atya, a Krisztus Legionáriusai kongregáció alapítója ügyével kapcsolatban.

Krisztus Legionáriusai alapítója személyével kapcsolatban elterjedt hírre utalva a Szentszék sajtóirodája a következő nyilatkozatot adta ki.

1998 óta a Hittani Kongregációhoz eljutottak a Marcial Maciel Degollado atyát, a Krisztus Legionáriusai alapítóját érintő vádak, a dikasztérium kizárólagos hatáskörébe tartozó bűntettekre vonatkozóan, amelyeket részben már nyilvánosságra hoztak. 2002-ben Maciel atya nyilatkozatban elutasította a vádakat, és sajnálatát fejezte ki néhány volt Krisztus Legionáriusaitól érkezett sértegetések kapcsán. 2005-ben előrehaladott életkora miatt Maciel atya visszavonult a kongregáció éléről.

Mindezeket az elemeket alapos vizsgálat alá vetette a Hittani Kongregáció és a 2001. április 30-án II. János Pál pápa által kiadott „Sacramentorum sanctitatis tutela” c. Motu proprio értelmében a Hittani Kongregáció akkori prefektusa, Joseph Ratzinger bíboros a vádak kivizsgálását rendelte el. Időközben meghalt II. János Pál pápa és pápává választották Ratzinger bíborost.

A kivizsgálás eredményeinek alapos áttanulmányozása után, az új prefektus, William Levada bíboros vezetése alatt álló Hittani Kongregáció a Maciel atya előrehaladott korát és törékeny egészségi állapotát figyelembe véve eltekintett az egyházjogi eljárás lefolytatásától és felkérte az atyát, hogy imával és vezekléssel teli visszavonult életet folytasson, valamint tartózkodjon minden hivatalos szerepléstől. A Szentatya jóváhagyta a döntést.

Az alapító személyétől függetlenül el kell ismerni a Krisztus Legionáriusai és a Regnum Christi Társaság kiváló apostoli tevékenységét – zárul a szentszéki közlemény.

VR/Magyar Kurír

Kép: kath.net