Szentszéki sajtóközlemény: Gallagher érsek pénteken a Belarusz Köztársaságba utazott

Kitekintő – 2020. szeptember 12., szombat | 16:37

A Szentszék Sajtóirodája szeptember 11-i, péntek esti közleménye szerint Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikáni Államközi Kapcsolatok titkára a Belarusz Köztársaságba utazott hivatalos látogatás céljából.

A közleményben Gallagher érsek úti céljáról ez olvasható: azért látogatott el Minszkbe, hogy „kinyilvánítsa a Szentatya figyelmét és együttérzését a helyi katolikus egyház és az egész ország iránt”. Gallagher érsek belarusz tartózkodása során találkozik a polgári hatóság és a helyi katolikus egyház képviselőivel.

*

Amint arról hírt adtunk, augusztus 31-én a Belarusz Köztársaság határőrei megtagadták az országba való belépést a Lengyelországból hazatérni szándékozó Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mahiljovi érsektől, a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökétől. 

Tadeusz Kondrusiewicz írásban adott tájékoztatást a történtekről. A minszk-mahiljovi érsek levele beszámol arról, hogy a Kuźnica Białostok-Bruzgi határátkelőhelyen a Belarusz Köztársaság határőrei magyarázat nélkül megtagadták tőle, hogy beléphessen az országba. Az érsek hangsúlyozza, hogy a határőrség ilyen döntése teljességgel érthetetlen, mert a hatályos törvények szerint minden belarusz állampolgárnak joga van belépni a Belarusz Köztársaság területére, és ezt a jogot senkitől nem lehet megtagadni. „A belépés megtagadása megakadályoz engem abban, hogy mint minszk-mahiljovi érsek és a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnöke betölthessem feladatomat, elláthassam lelkipásztori küldetésemet és részt vehessek a tervezett egyházi eseményeken.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria