Virrasztással és imádsággal készülnek XXIII. János és II. János Pál szentté avatására

Ferenc pápa – 2014. április 25., péntek | 20:32

Egymást követő szentmisék és a zarándokok közös imája előzi meg Rómában a vasárnapi szentté avatást – közli az MTI. Ez lesz a szentté avatásra való felkészülés fehér éjszakája – mondta a vatikáni püspökség munkatársa a csütörtöki sajtótájékoztatón.

A brazil és más dél-amerikai hívők érkeztek meg az elsők között Rómába, hogy részt vegyenek a José de Anchieta brazíliai jezsuita misszionárius idén júniusban esedékes kanonizációja alkalmából csütörtökön, a Róma központjában levő Szent Ignác jezsuita rendi templomban bemutatott hálaadó szentmisén, amelyen Ferenc pápa és Odilo Pedro Scherer a brazil Sao Paulo érseke is jelen volt.

A francia zarándokok péntektől két napon át Róma francia templomaiban imádkoznak. Szombaton délután öt órától a Róma városfalain kívüli Szent Pál-bazilikában kezdődik az egész éjszaka tartó virrasztás. Hat órától a lateráni Szent János-bazilikában a XXIII. János szülőhelyéről, az észak-olaszországi Bergamóból és környékéről érkező zarándokok gyűlnek össze. Hét órától a Popolo téren levő templom nyitja meg kapuit. Imádkoznak a római Santa Maria Montesanto-templomban is, ahol 1904-ben Angelo Giuseppe Roncallit, a későbbi XXIII. János pápát pappá szentelték. Este kilenc órától Róma városközpontjában további 14 templomban kezdődik virrasztás olasz, angol, francia, lengyel, portugál és arab nyelven. Szombat éjszaka az Actio Catholica katolikus mozgalom tagjai is imával virrasztanak Rómában.

Ez lesz a szentté avatásra való felkészülés „fehér éjszakája” – mondta Walter Insero atya, a római püspökség munkatársa a Vatikánban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a virrasztásokra kiválasztott imádságokat a papok és hívők a 2papisanti.org honlapon is megtalálják.

Amint arról már korábban is tájékoztatást adtunk, a Rómába érkező mintegy ezer magyar zarándokot szombaton a Santo Stefano Rotondo a mártír Szent Istvánról elnevezett római körtemplomban bemutatott magyar nyelvű szentmisére várják. A koncelebrációt Erdő Péter bíboros vezeti.

Magyar Kurír