Szeretet-dobókockát helyeztek el Ózdon a Fokoláre mozgalom kezdeményezésére

Hazai – 2019. szeptember 23., hétfő | 15:57

Új közösségi teret és szeretet-dobókockát avattak szeptember 15-én Ózdon, hogy a jóság és a szeretet fontosságára, egymás elfogadásának jelentőségére hívják fel a figyelmet. Az ötlet a Fokoláre mozgalom tagjaitól, valamint a KOHÓ – Kapcsolati Háló önkénteseitől származik. A játék elsősorban, de nem kizárólag gyerekeknek szól.

A szeretet-dobókockával együtt az új közösségi teret is felavatták a Falunak nevezett városrészben, az Ív úton. A Fokoláre mozgalom tagjai és a KOHÓ – Kapcsolati Háló önkéntesei számos karitatív programban vettek már részt a városban. Az avatóünnepségen Kocska Ágnes, a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója mondott beszédet, majd Hübner Ferenc világi vezető mutatta be a Fokoláre mozgalmat. A lelkiségi megújulás Chiara Lubich révén Olaszországból indult 1943-ban, Trento bombázása idején.

„Amikor bombák hullanak az égből, nehéz katolikusnak és kereszténynek lenni. Ő mégis ezt tette. Olvasva a Szentírást rádöbbent: miért ne válthatná azt cselekedetekre? És elkezdte élni az igét. Így kezdődött az igeélés, és ez a mozgalom nagyon gyorsan elterjedt 182 országban” – emelte ki Hübner Ferenc.

Borbély Dániel, a KOHÓ – Kapcsolati Háló egyik önkéntese az együtt cselekvés fontosságáról beszélt, arról, hogy miben segíthetnek egymásnak az emberek, hogyan illeszkedik a közösség életébe a dobókocka: „Próbáljuk a közösséggel megtanulni, hogy mit tanulhatunk egymástól, hogyan tehetünk együtt dolgokat. Ennek része a dobókocka is, illetve a Karitász-udvarban elkezdtünk dolgozni együtt egy játszótéren” – mondta Borbély Dániel.

Maga a szeretet-dobókocka egyébként elsősorban, de nem kizárólag a gyermekeknek szól. Ha megforgatjuk, olyan útravalót kapunk, amely segít jobbá válni, és megtalálni a közös hangot. „A kocka oldalain az evangéliumi szeretet jellemzői olvashatók. A szeretet gyakorlásának egy-egy módja olvasható a hat különböző oldalon” – fogalmazott Cravero Ágnes, a KOHÓ – Kapcsolati Háló tanítónője.

Mischinger Ferenc ózdi plébános szerint a kocka azt a szeretetet jelképezi, amely hidat képezhet minden ember között. Ez a híd pedig származástól, társadalmi helyzettől függetlenül is működik. „A dobókocka is arra sarkall bennünket, hogy köztünk és a többiek közt szeretethíd alakuljon ki. Feladatot ad nekünk, vidámságot és ötletet, késztetést arra, hogy tegyük a jót. És mi más lenne a híd a másik emberhez, mint a jó és a szeretet. Amit gyakorolunk függetlenül attól, hogy néznénk a másik hibáját” – hangsúlyozta Mischinger Ferenc római katolikus plébános.

Forrás és fotó: Ózd.hu

Videó: Fokoláre Mozgalom

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria