Szeretnénk meghallani hangotokat – Ifjúsági találkozó Felsőbányán

Külhoni – 2018. szeptember 24., hétfő | 12:29

Idén is megrendezte hagyományos ifjúsági találkozóját a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye szeptember 22-én. A rendezvénynek a partiumi Felsőbánya plébániája adott otthont.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó mottójául Ferenc pápa szavait választották: „Szeretnénk meghallani hangotokat.” A mottó jegyében a fiatalok a nap folyamán többször is kinyilváníthatták véleményüket, szabadjára engedhették gondolataikat, érvényesíthették képességeiket, amelyek által üzeneteket közvetítettek velük egyidős társaiknak. Két előadáson vehettek részt, korosztálytól függően.

A 14–17 évesek előadását Turtureanu Róbert, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly-plébánia segédlelkésze tartotta. Arról elmélkedett, hogy a fiatalok miképp tudnak az Egyházban érvényesülni. A beszélgetés során arra bátorította a fiatalokat, hogy vállalják fel hitüket, és merjenek kiállni Jézus mellett. „Meg lehet-e változtatni bizonyos dolgokat? Igen, mondjátok ti, fiatal szívetekből fakadóan. Ha ti nem mertek véleményt nyilvánítani, hangotok elvész. Hangunkat azonban nem csak beszéddel lehet hallatni. A tettek azok, amik igazán sokat mondanak” – hangsúlyozta Turtureanu Róbert, aki szerint a fiatalok az Egyházban az építőtéglák, akiknek erősnek kell lenniük, és ezáltal arcot kell adniuk a plébániának, ahová tartoznak. Az előadást Szent II. János Pál pápa gondolataival zárta: „Ne féljetek kimenni az utakra, a nyilvánosság elé, ahogy az első apostolok tették!”

A 18–30 éveseknek Linzenbold Szabolcs, a szatmárnémeti székesegyházi plébánia segédlelkésze tartott elmélkedést. Előadásában kitért arra, hogyan is hallhatják meg a fiatalok Isten szavát, hogyan szólhatnak Istenhez, és ha ez a szeretetkommunikáció létrejön, hogyan válhatnak a szavak tettekké. Az előadó azzal a bibliai példával szemléltette ezt, hogy habár Sámuel az Úr templomában lakott, Isten közelében, nehezen értette meg hívását, tehát a „vallásgyakorlat önmagában kevés ahhoz, hogy szoros kapcsolatot tudjunk kialakítani Istennel”, hogy meghalljuk az ő hívó szavát. „Ha meghallottuk, nem mindegy, hogyan továbbítjuk, hogyan adjuk tovább Isten tanítását. Szeretetben gyökerezve kell igent mondani.” Linzenbold Szabolcs beszédét VI. Pál pápa szavaival zárta: „a mai embert inkább érdeklik a tanúk, mint a tanítók”, ezzel is arra buzdítva a fiatalokat, hogy tudjanak hittel élni úgy, hogy a hang bennük életté váljon.

Az előadások tartalmát kiscsoportos beszélgetések keretében dolgozták fel a fiatalok. A délután során különböző alternatív foglalkozásokon kapcsolódhattak ki a résztvevők. A találkozó szentmisével zárult, melyet Vik János, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának dékánja mutatott be. 

Vik János a napi evangéliumból kiindulva arról elmélkedett, hogy szolgáknak kell lennünk ahhoz, hogy elsőkké váljunk. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ne máshoz hasonlítsuk magunkat, mert az csak gátol bennünket, hanem mi akarjunk különbözőek lenni, jobbak lenni. Ehhez pedig csakis Isten szeretete útján juthatunk el. A dékán buzdította a fiatalokat, hogy váljanak naggyá Isten szavát meghallva és követve, lealacsonyodva, hogy nagylelkűség jellemezze életüket, mert szolgának lenni nagyszerű lehetőség. A szentmisét követően a fiatalok közös ünnepléssel és tánccal zárták a találkozót.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria