Szicíliából érkezik a Pápai Teológiai Akadémia új elnöke

Ferenc pápa – 2022. augusztus 11., csütörtök | 17:57

Ferenc pápa Antonio Staglianòt, a szicíliai Noto püspökét nevezte ki a Pápai Teológiai Akadémia új elnökévé. A hatvanéves főpásztor a szintén olasz Ignazio Sanna érseket követi az intézmény élén. Antonio Staglianòt 1984-ben szentelték pappá, 2009-ben XVI. Benedek pápa nevezte ki püspökké, és Camillo Ruini bíboros szentelte fel ugyanabban az évben.

Antonio Staglianò a crotone-Santa Severina-i érsekség területén, Isola Capo Rizzutóban született 1959. június 14-én. 1986-ban a Pápai Gergely Egyetemen szerzett diplomát fundamentális teológiából. Teológiai tanulmányait Németországban folytatta, majd filozófia szakon szerzett diplomát a Cosenzai Állami Egyetemen 1995-ben.

1984-ben szentelték pappá a crotonei főegyházmegyében. Ezt követően Crotonében többek között az Olasz Katolikus Egyetemisták Szövetsége (Fuci) egyházmegyei asszisztense volt, 1998-ig pedig az Ordo Virginum lelkivezetője. Ezután püspöki helynök lett és a kulturális iroda igazgatója. Plébánosként végezte szolgálatát és a calabriai Teológiai Intézet igazgatója és tanára volt.

Tanított a nápolyi Dél-Olaszországi Teológiai Karon és a crotonei Vallástudományi Intézetben is. Teológiai kurzusokat tartott a római Szent Orbán Egyetemen és a Pápai Gergely Egyetemen. XVI. Benedek pápa a 2005. október 2–23. között megtartott püspöki szinódus közgyűlésének különleges titkárává („auditor secretarii specialis”) nevezte ki. 1997-ben az olasz püspöki konferencia kulturális projektjének teológus tanácsadójává nevezték ki. Számos teológiai publikáció szerzője.

Antonio Staglianòt 2009. január 22-én XVI. Benedek a szicíliai Noto püspökévé nevezte ki. Camillo Ruini bíboros 2009. március 19-én szentelte püspökké. Különböző megbízatásai során kultúrával, tömegtájékoztatással és bevándorlók pasztorációjával is foglalkozott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria