Szinódus: tanúságtétel és hála a pápa szolidaritásért

Kitekintő – 2012. október 26., péntek | 16:43

Az új evangelizációnak szentelt rendes püspöki szinóduson hallgatóként jelen van Giséle Muchati, az Új Család Mozgalom aleppói felelőse, aki a szíriai háborús övezetből érkezett a vatikáni tanácskozásra.

A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva Giséle Muchati háláját fejezte ki XVI. Benedek pápának azért, hogy részt vehet a püspöki szinóduson.

Meglátása szerint a közel-keleti országban számos lehetőség van az új evangelizációra: „a tragédiák sújtotta térségben sok olyan család él, akik tanúságot tesznek az evangéliumról azoknak, akik elveszítették munkájukat vagy otthonukat”. Külön köszönetet mondott a Szentatyának azért, hogy szentszéki delegációt küld Szíriába. „Ez a gesztus, támogatást nyújtva a szíriai lakosságnak, kifejezi az egész egyház közelségét” – magyarázta a rádió műsorában a Fokoláre Mozgalom aleppói felelőse.

Hangsúlyozta, hogy „ilyen nehéz helyzetben nagyon fontos az Istenbe, a szeretetbe vetett bizalom. A családoknak össze kell fogniuk egymás megsegítése és a nehéz pillanatok leküzdése érdekében. Közösen támogatjuk a bajba jutottakat, élelmet biztosítunk számukra és befogadjuk azokat, akik elveszítették otthonukat. Ezek a gyakorlati dolgok a legfontosabbak a nehéz pillanatokban. Például az elmúlt héten egy család két napon át nem tudott tejet adni kisgyermekének, a mozgalom tagjai segítettek rajtuk. A konkrét cselekedetek lehetővé teszik az evangélium hirdetését, amelyen keresztül megvalósulhat az új evangelizáció”.

Giséle Muchati, az Új Család Mozgalom aleppói felelőse elmondta azt is, hogy „a szinóduson szerzett élmények még inkább ösztönzik az evangélium hirdetésére, az új evangelizációban való elköteleződésre Szíriában, ebben a szenvedéssel teli országban. A szíriaiak nagy örömmel vették, hogy a Szentatya delegációt küld az országba, érezték a szeretet, a törődést, valamint azt, hogy nem feledkeztek meg róluk”.

Az Új Család Mozgalom aleppói felelőse végül a hívek imáit kérte az ország és az egész Közel-Kelet békéjéért.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír