Szír ortodox templom épül Isztambulban

Kitekintő – 2019. január 11., péntek | 14:49

Februárban kezdődik meg az építkezés a török nagyvárosban. A hírt január 8-án jelentette be Bulent Kerimoglu, Isztambul Bakirkoy kerületének polgármestere, ahol az istentiszteleti hely épül. 1923 óta ez az első alkalom, hogy keresztény templom építésére adnak engedélyt a Török Köztársaságban.


A hírt azt követően hozták nyilvánosságra, hogy Bulent Kerimoglu, Bakirkoy kerület polgármestere Yusuf Cetin törökországi szír ortodox metropolitával találkozott.

A templomot a törökországi szír ortodox közösség veszi majd használatba – a tervek szerint két éven belül. Az Atatürk repülőtér közelében fekvő területen, Isztambul Yesilkoy és Bakirkoy városrészében épülő istentiszteleti hely hétszáz hívő befogadására lesz alkalmas.

A templomépítés tervét 2015-ben jelentette be Ahmet Davutoğlu akkori miniszterelnök, amikor a nem iszlám hitű törökországi vallási kisebbségek képviselőivel találkozott. Abban az időszakban jelentős növekedésnek indult a szír ortodox keresztény közösség tagjainak száma, mert sokan a Szíriában zajló háború elől Törökországba menekültek. A szíriai konfliktus első éveiben a török hatóságok Mydiatban négyezer férőhelyes menekülttábort alakítottak ki szír keresztények számára. Madrin tartományban már évszázadok óta jelen vannak a szír keresztények.

*

Jelenleg 25 ezer szír keresztény él Törökországban: közülük legtöbben Isztambul városnegyedeiben, sokan a tervezett új templom közelében fekvő területen – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

A Török Köztársaság alapítása (1923) óta ez az első alkalom, hogy keresztény templom épülhet az országban – ahol körülbelül százezer Krisztus-hívő él; a 80 milliós lakosság szinte teljes egészében iszlám hitű.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria