Szíria: Holtan találták a Damaszkuszban elrabolt görög ortodox papot

Kitekintő – 2012. október 26., péntek | 11:21

Október 25-én találták meg Fadi Jamil Haddad görög ortodox pap, a qatanai Szent Illés-templom plébánosának holttestét Damaszkusz északi, Jaramana nevű városnegyedében, nem messze attól a helytől, ahol október 19-én egy eddig ismeretlen fegyveres csoport elrabolta.

A hírt megerősítette Fadi Jamil Haddad egyik görög ortodox társa, aki nevének elhallgatását kérte a Fides missziós hírügynökségtől. Testén szörnyű kínzások nyomát fedezték fel – mondta sírva. Nyilvánvalóan terrorista cselekményről van szó. Haddad atya az egyház vértanúja. A brutális tett elkövetésének felelősségét egymásra hárítják az ellenzéki erők és a kormány.

A Fides hírügynökség forrásai szerint az emberrablók 550 millió euró váltságdíjat követeltek a pap családjától és egyházától. Lehetetlen volt azonban ennek az összegnek az összegyűjtése a követelés kielégítésére. A hírügynökségi források szerint immár hónapok óta gyakorlattá vált a Szíriában dúló háborúban, hogy ártatlan embereket rabolnak el és végeznek ki.

A Szíriában jelen levő keresztény közösségek közül a görög ortodox a legnépesebb, közel 500 ezer hívővel. Elsősorban az ország nyugati részén és Damaszkuszban élnek.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír