Szíriában fölszentelik a magyar adományból újjáépült templomot

Kitekintő – 2019. augusztus 14., szerda | 13:32

Augusztus 25-én Kocsis Fülöp is részt vesz Al-Dmeine templomának újjászentelésén – az elmúlt években a hajdúdorogi érsek-metropolita vitte Szíriába a görögkatolikusok gyűjtését, amelyből megújulhatott a falu temploma.

A magyar görögkatolikusok első adományát 2017 júniusában vitte Szíriába Kocsis Fülöp érsek-metropolita. Az akkor még romokban álló templomot személyesen is felkereste.

A 2011 óta dúló háború több alkalommal is szörnyű pusztítást végzett a melkita görögkatolikusok által lakott Al-Dmeine településen, mivel a frontvonal közvetlenül a falu határában húzódott. Sok ember meghalt, sokakat túszul ejtettek, akikért többször is fizettek váltságdíjat, de soha többé nem látták őket.

A sokat szenvedett szíriai falu életében nagy fordulatot jelentett, amikor a magyar főpásztor személyesen meglátogatta őket, és elvitte a magyarok adományát. Azóta is többször kifejezték hálájukat, és ragaszkodtak hozzá, hogy akkor szentelik fel az újjáépült templomot, amikor Kocsis Fülöp metropolita újra ellátogat hozzájuk. Az egyeztetések után augusztus 25-re esett a választás. A templom falán táblát helyeznek el, amely az utókor számára is tanúsítja a magyarok nagylelkűségét és testvéri szeretetét.

Kocsis Fülöp metropolita a Szent István-napi ünnepség után utazik Szíriába. Aki még szeretne támogatásával hozzájárulni az ott élő keresztények megsegítéséhez, e számlaszámra küldheti el adományát:

CIB Bank: 10702071–69121841–51400006

A megjegyzés rovatban a következőt kell feltüntetni: szíriai keresztények

Adományainkon túl imáinkkal is segítsük őket!

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria