Szíriai falvak keresztényei kérnek sürgős segítséget

Kitekintő – 2020. október 22., csütörtök | 11:10

Két ferences szerzetes biztosítja mintegy háromszáz keresztény család lelkipásztori ellátását, akik Idlib tartomány Knajeh és Jakubieh falvaiban élnek, Nyugat-Szíria török határvidékén. A terület máig a dzsihadisták ellenőrzése alatt áll, akik a saría törvényét kényszerítik a keresztény lakosságra – tájékoztat Firasz Lufti, a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet területi megbízottja.

A két ferences atya, a 40 éves Luai Bsárat és a 67 éves Hanna Dzsalluf ellátását és lelkipásztori tevékenységét a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet biztosítja. Az ő segítségükkel tudja a két ferences szerzetes elvégezni azt a mintegy ötven projektet, mely a szorongatott szíriai keresztények lelki, anyagi és egészségügyi támogatását szolgálja. A segítség az összes helyi keresztényhez eljuthat, függetlenül egyházi rítusaiktól és etnikai hovatartozásuktól.

„Az említett két falu keresztény lakossága önerejéből már képtelen saját maga és a szegények ellátására, hiszen a dzsihadisták megfosztották őket a földjeiktől, így már csak a külföldi segélyekre számíthatnak. Akármennyire döbbenetes, Knajeh és Jakubieh falvaiban még mindig az Iszlám Állam uralkodik, és a saríja törvény jegyében minden nőt, így a keresztény nőket is arra kényszerítik, hogy az arcukat egészen eltakaró kendőt viseljenek. A keresztény hit jelképeit már korábban erőszakkal elvették és megsemmisítették. A nehézségek ellenére a két szíriai ferences pap a szolgálati helyén maradt, mert hiszik, hogy nem szabad cserben hagyniuk a falvak szenvedő keresztényeit” – magyarázza Firasz Lufti, Szíria, Libanon és Jordánia Szent Pál apostolról nevezett provinciájának kusztosa.

„Szent Pál nevét azért viseljük – pontosít a ferences atya –, mert közel vagyunk Antiochiához, ahonnan Szent Pál apostol útjaira indult, hogy Krisztus szavát mindenütt hirdesse. A ferencesek azért vannak itt, hogy segítsék mindazokat, akik támogatásra szorulnak, függetlenül vallási, nemzeti hovatartozásuktól és politikai meggyőződésüktől. Sok esetben Knajeh és Jakubieh monostorai adtak menedéket a muszlim családoknak is. Az iszlám szélsőségesek gyakran üldözték, megtámadták, ütlegelték, megkínozták és nem egy esetben meg is ölték az itteni keresztény testvéreinket.”

Lufti atya név szerint megemlíti François Murad atya esetét, akit 2013-ban az Iszlám Állam harcosai lefejeztek. Nemrégiben az egyik iskola tanárnőjét megerőszakolták, majd meggyilkolták a dzsihadisták. „A ferencesek ittléte a reménység jele a sötétség és a reménytelenség közepette” – hangsúlyozta végül a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet területi megbízottja.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria