Szobrot kap a városépítő püspök Vácott

Hazai – 2016. november 29., kedd | 17:10

Szobrot állítanak Vácott a 18–19. században élt Migazzi Kristóf Antal püspöknek. Az egész alakos, a püspöki palota Konstantin tér felőli frontja elé kerülő bronz alkotást a tervek szerint a jövő év júliusában avatják fel és áldják meg.


„Régi adósságot törlesztünk az elhatározott szoborállítással, örömömre szolgál, hogy jövőre végre megvalósul ez az elképzelés. Hiszen nagyon sokat köszönhet Migazzi Kristóf érsek-püspöknek mind Vác, mind az egész egyházmegye. A székváros központjának arculatát meghatározó épületek nagy része az ő idejében készült el, kiemelkedő szerepe volt tehát a török pusztítás után a barokk város kialakításában, az egyházmegyében pedig egyéb építkezések mellett huszonnégy templom épült negyedszázados püspöksége alatt” – mondta a szobor makettjének elkészülte alkalmából tartott november 29-i sajtótájékoztatón Beer Miklós váci megyéspüspök.

A főpásztor kiemelte, hogy az avatóünnepségen díszvendégként részt vesz majd mások mellett a Migazzi család számos tagja, és elfogadta a meghívást Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is, aki szintén Migazzi utóda, hiszen a városépítő püspök több mint négy évtizeden át bécsi érsek is volt.

Beer Miklós hozzátette: a szoborállítás költségének teljes fedezése érdekében az elkövetkező időben számos jótékonysági rendezvényt terveznek a várossal közösen, célzott templomi gyűjtések is lesznek, és a Migazzi Alapítvány közvetítésével ugyancsak várják az adományokat.

Fördős Attila, Vác polgármestere köszönetet mondott mindenkinek, aki az elmúlt években előmozdította a szoborállítás ügyét, s ígéretet tett, hogy az önkormányzat is hozzájárulást biztosít, így téglajegyek kibocsátását tervezik, illetve vállalják a térkövezéshez, az alkotás megvilágításához szükséges költségek részbeni finanszírozását.

A szobor elkészítésére – meghívásos pályázaton – öt alkotó nyújtott be tervet, a zsűri Raffay Dávid szobrászművész elképzelésének megvalósítását támogatta.

A tervezett szobor úgy ábrázolja Migazzi püspököt, mintha épp kilépne a püspöki palotából, baljában az ugyancsak az ő váci szolgálata iidején felépült székesegyház tervrajzával.


Migazzi Kristóf Antal (eredeti nevén: Christoph Anton von Migazzi) 1714. október 14-én született az észak-itáliai Trentóban. Középiskolai tanulmányait szülővárosában és Innsbruckban végezte, majd Rómában, a Collegium Germanicum et Hungaricumban tanult. Pappá szentelése után hamarosan trentói, brixeni és olmützi kanonok lett.

Összességében negyedszázadon át volt váci megyéspüspök, először 1756  57-ben, majd 1762–86 között. Az ő idejében épült többek között a székesegyház, a püspöki palota, a papnevelde, a Theresianum, a Kőkapu (Közép-Európa egyetlen diadalíve), az irgalmasrendiek kórháza, a verőcei Migazzi-kastély, ami ma nyugalmazott papokat és szerzetesnővéreket befogadó idősotthon.

Migazzi Kristóf – aki 46 éven keresztül Bécs hercegérseke volt, és 1761-ben bíborosi címet is kapott – 1803. április 14-én hunyt el a császárvárosban, sírja a Szent István-székesegyház alatti katakombában, a bécsi püspökök és érsekek kriptájában található.

A kép forrása: Nemzeti Portrétár

Fotó: Ribáry Zoltán;

Ribáry Zoltán/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria