A szociális felelősségvállalás elismerése a Giesswein-emléknapon

Megszentelt élet – 2011. november 7., hétfő | 10:55

A magyaróvári Szent Gotthárd egyházközség Giesswein Sándor, a pap, tudós, politikus szellemi örökségét ápolandó hozta létre a Giesswein-emlékbizottságot. Az örök emberi értékeken alapuló politizálás, a keresztény szolidaritás példaképéről elnevezett szerveződés idén is kitüntetésekkel ismerte el a szociális felelősségvállalás, szolidaritás szolgálatát.

Emlékéremmel tüntették ki Kozma Imre atyát, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét, és posztumusz  Iváncsics János egyetemi tanárt.

Giesswein Sándor papként és keresztényszocialista politikusként azt hirdette, az egyén nem lehet közönyös a társadalmi környezete iránt és végzetes hiba a pesszimizmus, mely a társadalmi bajokat javíthatatlannak tartja. A sohasem nyugvó, tiszta szívvel és tiszta szívből küzdő emberek táborába tartozott. Társadalmi közszereplés felfogásában csak akkor elfogadható, ha az erkölcsös, az örök emberi értékeken alapszik és nemes célokért küzd. Maradandót alkotott a lelkipásztorkodás, a tudomány és a politika területén egyaránt. Sokoldalú munkássága megismertetését célul kitűzve jött létre 2006-ban Szent Gotthárd egyházközségben a Giesswein Sándor-emlékbizottság. Minden évben kitüntetéssel ismerik el olyan emberek tevékenységét, akik Giesswein szellemében a szociális érzékenység, a közösségi és karitatív munka, a szolidaritás, a társadalmi felelősségvállalás képviselői.

Idén az emlékbizottság emlékéremmel díjazta Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnökét. A hit védelmét és a szegények szolgálatát hirdető máltai eszme jegyében épült fel a szeretetszolgálat hálózata. A társadalmi bajokra adott válaszainkat nem íróasztal mellett dolgozzuk ki – mondta Kozma Imre atya, hanem jelen vagyunk és önmagukat adjuk ott, ahol a szükség, nyomor nehezíti az életet. Olyan közösséget építünk, melyben újra helyet kapnak mindazok, akik valamilyen okból kiszorultak a társadalomból. 

Posztumusz ismerte el a Giesswein-emlékbizottság dr. Iváncsics János egyetemi tanár tevékenységét. Kiemelték közösségi és egyházközségi munkáját, szociális érzékenységét. Az emlékplakettet a 2002-ben elhunyt egyetemi tanár özvegye vette át.

A Giesswein emléknapra készült el a Szent László téri kőkereszt restaurálása. A város és a hívek adományából megújuló 300 éves kőkereszt a város akkori mértani középpontjában állt – mondta Nagy István polgármester az ünnepségen. Egykor azért állították, mert fontosnak érezték kifejezni a jövő reményét, a hálát a túlélésért. A felújításra szánt adományok azt mutatják, hogy a ma embere is ragaszkodik elődei értékeihez. A polgármester reményét fejezte ki, hogy számunkra is tájékozódási pontot jelent majd ez az értékrend.

Magyar Kurír

(té)