Szolgálatunk, hogy másokat örök életre vezessünk – Szakmai továbbképzést tartottak papoknak Mohácson

Hazai – 2020. február 23., vasárnap | 17:55

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus állt a pécsi egyházmegyei papi találkozó középpontjában, amelyet február 17–18-án rendeztek meg Mohácson. A továbbképzés meghívott előadója Csernai Balázs, a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola spirituálisa volt.

A Pécsi Egyházmegyében évente kétszer tartanak szakmai továbbképzést és rekollekciót, emelett szakmai fakultatív továbbképzéseket is papok számára. A találkozók – a programban szereplő szentmise, napközi imaóra, vesperás és szentségimádás mellett – természetesen a személyes kapcsolatok építésére is lehetőséget adnak.

Az idei első továbbképzésen az evangéliumban megfogalmazott erőforrások gyakorlati alkalmazását kutatták a résztvevők.

A meghívott előadó, Csernai Balázs atya kifejtette, a Szentírásban igen sokszor szerepel a forrás, a víz mint az élet forrása, az élet hordozója. Jézus megígéri, hogy aki benne hisz, annak szívéből örök élet forrása fakad.

Elsősorban azt jártuk körül, hogy hol találjuk ezeket a forrásokat, hogyan tudunk belőlük meríteni, és ennek segítségével hogyan tudunk teljesebb életet élni – ismertette a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola spirituálisa. – Az a szolgálatunk, hogy mások számára életet adjunk, és továbbadjuk az isteni örömhírt, miközben úgy gondolom, fontos, hogy a saját életünkben is biztos lábakon álljunk és önmagunk is az élet teljességét éljük.

Általában rossz vége van annak, amikor többet akarunk tenni, mint amire képesek vagyunk. Sokkal többet ér, hogyha azt, amit tudunk, megtesszük minőségileg, mintha mindenbe belekapunk egy kicsit, de valójában sehol nincs minőség. Ez egyfajta belső erőgazdálkodás – hangsúlyozta az előadó.

A Veszprémi Főegyházmegyében Csernai Balázs az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséért felelős lelkipásztor. Kifejezte, nagy öröm számára, hogy idén hazánkban kerül megrendezésre ez a nagyszabású esemény, melyet nagyon nagy lehetőségnek tart.

Lépésről lépésre újra felfedezzük, micsoda forrás az Eucharisztia. Ez is az élet forrása, ami itt van a kezünkben, csak sokszor megfeledkezünk róla.

Viszont amint odafigyelünk rá, látjuk, hogy olyan forrásaink vannak, melyek szinte kiaknázatlanok – mondta Csernai Balázs. – Bizonyos szempontból majdnem azt mondhatjuk, hogy végtelen forrásaink vannak, amit jó újra felfedezni.

*

A szakmai továbbképzést követően, az iskolabiztos atyák értekezletén Nagy Péter közoktatási munkatárs tartott előadást a családi életre nevelés témájában. E tanácskozáson a lelkipásztorok az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézményekben rejlő további lehetőségekről és igényekről folytattak párbeszédet.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria