Szőlőt ültettek a nyíregyházi görögkatolikus óvoda kertjében

Hazai – 2019. október 17., csütörtök | 12:49

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) való készület jegyében a Katolikus Pedagógiai Intézet által szervezett programsorozathoz csatlakozva szőlőt ültettek a nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvodában október 14-én.

A programsorozat a NEK lelki hátteréből kiindulva minden hónapra más és más feladatot javasol az óvodapedagógusok és az óvodások számára, akik ezek teljesítésével közelebb kerülhetnek az Eucharisztia megértéséhez. A nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda októberben kapcsolódott a kezdeményezéshez, bevonva a szülőket is.

Lelki percek keretében, a szabadjáték idején a külső teremtett világ tevékeny megismerésével dolgozták fel az evangéliumi szakaszt: „Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek.” (Jn 15,5) A gyermekek által kedvelt gyümölcshöz, a szőlőhöz kapcsolódva játékra hívták az óvodásokat: többek között eljátszották az Alszik a csősz dalos játékot és a szőlőszemezgető ügyességi játékot.

A hétkezdő lelki útravaló imaalkalmon Molnár Zoltán, az óvoda lelkivezetője az evangéliumi szakaszról elmélkedett, a gyermekek nyelvén magyarázva Jézus szavait a szőlőtőről és a jó termésről, melyet a szeretet cselekedeteivel hozhatunk. Ezt követően megáldotta a két szőlővesszőt, melyeket az óvoda udvarán ültettek el együtt a gyermekekkel, szülőkkel és pedagógusokkal.

Forrás: Csura Imréné, P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: P. Tóth Nóra

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria