Szombaton mutatják be az Úton – Hét nap a magyar Caminón című gyalogos road movie-t

Kultúra – 2022. május 12., csütörtök | 17:40

Május 14-én debütál az Úton – Hét nap a magyar Caminón című ismeretterjesztő film a Duna TV-n. A 42 percesre tervezett alkotás célja, hogy visszaadja a Camino-élményt – a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket –, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon.

A rendező Boegi Máté, az operatőr pedig a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie. A három főszereplő más-más háttértörténettel érkezett a zarándokútra: együtt rója az ösvényeket egy vegán, egy vadász a kutyájával és egy fiatal anyuka.

A Budamount Film ismeretterjesztő filmjének forgatásához zarándoklatot tervezők és túrázók jelentkeztek, hogy megtegyék a hétnapos, 170 kilométer hosszú Tihany és Lébény közötti, Magas-Bakonyon átvezető Szent Jakab-zarándokutat. Naponta akár nyolc órán keresztül is gyalogoltak a természetben, miközben hajlandóak voltak bepillantást engedni a film készítői számára az út közben megfogalmazott – élettel, kitartással, hittel kapcsolatos – gondolataikba. A film főszereplői különböző háttértörténetekkel érkeztek a zarándokútra: egyikük már végigjárta a spanyolországi El Caminót, s most vegánként próbálta teljesíteni a „magyar verziót”; van egy tragikusabb sorsú, de vallásosságát mindvégig megőrző hivatásos vadász a hű kutyájával; valamint egy fiatal anyuka, aki kétéves kislányát és férjét hagyta otthon az út kedvéért.

A rendező Boegi Máté, aki három országban rendezett már rövidfilmeket, jelenleg Koppenhágában készíti első játékfilmjét. Az operatőr a dokumentumfilmjeivel sokszorosan díjazott Grams Melanie, aki tavaly elnyerte a legjobb operatőr díját az ASC Student Heritage Award dokumentumfilm kategóriájában (diákként ez a legnevesebb elismerés ezen a területen az USA-ban). Jelenleg Los Angelesben él és dolgozik, valamint az USC School of Cinematic Artson tanít. A film rendezője és operatőre fiatal házaspár, mindketten az Egyesült Államokban tanulták a filmkészítést, de a zarándokfilm miatt hazautaztak egy kis időre. Melanie is magyar nemzetiségű, jól ismeri a Balaton és a Bakony vidékét.

A Budamount Film egy új produkciós iroda, amely saját filmes ötleteit valósítja meg. Kiemelten fontos számukra a magas képi és hangzásbeli minőség, emellett szeretik a hazai gyökerű témákat, fontos számukra a természet. Az alapítók Bálint-Halas Dominika és Bálint Attila.

A film a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, premierje a Duna TV-n lesz május 14-én, szombaton 13.20-kor.

Forrás, fotó és videó: BUDAMOUNT Film

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria