Taizé – fiatalok európai találkozója Berlinben

Kitekintő – 2011. december 16., péntek | 11:19

December 28. és január 1. között 30 ezer fiatal találkozik Berlinben a Taizéi Közösség által kezdeményezett „bizalom világméretű zarándoklatának” 34. állomásán. Az egész Európából és a más földrészekről is érkező fiatalokat a berlini egyházak és családok látják vendégül. A találkozó célja, hogy megtalálják egy új szolidaritás lendületét.

A találkozó programját közös imák, különböző témájú előadások és kiscsoportos beszélgetések alkotják. A témakörök között lesznek  lelki, társadalmi, művészeti, politikai és gazdasági kérdések. Ez az első alkalom, hogy az év végi taizéi találkozó Berlinben kerül megrendezésre.

Érkezésekor minden fiatal kézhez kapja a Taizéi Közösség priorjának, Alois testvérnek a levelét, melynek címe: Egy új szolidaritás felé. „Noha az emberi szolidaritás mindig fontos, de folyamatos megújulásra, új kifejezési formákra van szüksége” – írja Alois testvér e levélben, mely több mint ötven nyelven jelenik meg. A világgazdaság megingása, a geopolitikai egyensúly  változása, az egyenlőtlenségek növekedése kapcsán így ír: „Lehet-e ez alkalom arra, hogy még jobban elgondolkozzunk azon, milyen irányt szeretnénk adni az életünknek?” Alois testvér levelének részletei itt olvashatók (angolul).

Reggelenként a fiatalok 160 különböző egyházközségben találkoznak majd, ahol az őket befogadó berliniekkel együtt gondolkoznak, beszélgetnek a 2012-re írott Taizéi Levél témáiról: bizalom az emberek között, bizalom Istenben, a közösségi Krisztus, hogyan lehetünk a „föld sója”.

December 29. és 30. délután mintegy 15 különböző témájú fakultáció közül választhatnak a résztvevők: két taizéi testvér Roger testvér (1915–2005) életéről és gondolatairól tart majd közös beszélgetést; egy másik fakultáció keretében a résztvevők berlini lakosokkal találkozhatnak, akik a berlini fal kapcsán mesélnek saját életükről, és meg is mutatják az általuk fontosnak ítélt helyeket. De betekinthetnek majd a fiatalok egy menekülteket segélyező szervezet munkájába; ellátogathatnak a „Bode” Múzeumba; koncerten vehetnek részt; közösen gondolkozhatnak, beszélgethetnek őket közelről érintő témákról, mint például „a fiatalok helye a mai társadalomban”. Dietrich Bonhoeffer (1906–1945) mondata „Isten előtt és Istennel, de Isten nélkül élünk” lesz a témája annak a beszélgetésnek, melyre azokat várják, akik a hitről szeretnének beszélni egy olyan világban, melyben Istennek nem sok helyet hagyunk.

December 31. délutánján országonkénti találkozóra kerül sor. Ezeket a találkozókat taizéi testvérek vezetik, és a fiatalokkal együtt arra keresik a választ, hogy hogyan lehet folytatni a „bizalom zarándokútját” a találkozó után hazatérve.

A találkozó részletes programja itt olvasható.

A fiatalok minden nap közös imára gyűlnek össze 13.15-kor és 19 órakor a vásárcsarnok négy nagy csarnokában, melyet külön erre az alkalomra alakítottak át és díszítettek ki. Minden este Alois testvér beszél majd a fiatalokhoz. Elmélkedéseit is megtalálhatják majd a www.taize.fr oldalon. Az imákat élőben lehet követni a Taizéi Közösség honlapján. A linken a találkozóról készült fotók is megtekinthetők lesznek; ezen az oldalon már most is találhatunk fényképeket a találkozó előkészületeiről Berlinben, Taizében és több európai városban.

A honlap egy külön oldalán lehet követni a találkozó eseményeit, napról napra, fiatalok elbeszélései alapján.

Több üzenet is érkezett a világ különböző pontjáról: XVI. Benedek pápától, a moszkvai és konstantinápolyi ortodox pátriárkától, a Canterbury érsektől, evangélikus és református egyházi vezetőktől, Ban Ki Moontól, az ENSZ- főtitkárától; Németország államelnökétől és kancellárjától, Herman von Rompuytól, az Európai Tanács elnökétől. Ezekből az üzenetekből részletek itt olvashatók. Az összes üzenet december 30-án jelenik meg -tájékoztatta szerkesztőségünket a Taizéi Közösség.

A találkozó Sajtóközpontja december 27-től január 1-ig lesz nyitva, reggel 10 órától este 7 óráig. Helye: Messegelände Berlin (Südeingang), Raum Jena, Zwischenebene; Tel: +49 30 3038 81050, Fax: +49 30 3038 81051. A megadott dátumok előtt és után január 10-ig sürgős esetben a következő számon lehet érdeklődni: +49 30 857 471 867.

Magyar Kurír

(gj)