Találkozások örömétől hangos a szeptemberi tanévkezdés

Nézőpont – 2020. szeptember 22., kedd | 9:00

A nehezedő járványhelyzetben, a szigorú szabályok betartása mellett minden hitoktató és gyermek várta, hogy újból személyesen oszthassák meg a karantén alatt, illetve a nyári szünetben megélt élményeiket. Jó újra egymás szemébe nézni, együtt imádkozni, gondolkodni a Szentírás szavain, és játszani. Megélni a közösség erejét és egységét.

Ahol megoldható, ott idén is Veni Sancte keretében adták át a hitoktatói engedélyeket, ezzel is megerősítették a katekéta küldetését, kiemelték szolgálatának fontosságát. Ez a szolgálat a közösség nélkül nem valósulhat meg.

A kateketikai pedagógia akkor hatékony, ha a keresztény közösség jó példát ad az egyes hívők részére (KÁD 124. o.) A keresztény közösség családtagként fogadja a belépőket, segíti, támogatja őket a hittanulás útján.

A katekéták a gyermekeket nemcsak a hit alapjaival ismertetik meg, hanem elvezetik őket az Egyházba, a keresztény közösségbe. A hitoktatáson keresztül megnyílik egy ajtó, melyen át a gyermek családjával együtt rá tud lépni arra az útra, amely bevezeti őket a keresztény életbe, segít abban, hogy fölismerjék az életükben, hogy mire hívja őket Isten.

Elengedhetetlen a hit növekedéséhez a Jézussal való személyes kapcsolat. A katekéta példaként áll tanítványa előtt. Ő az, akin keresztül a hit ajándéka, ami a Szentlélek ajándéka, megérkezik a növendékhez, ő teszi meggyőzővé a tanítást.

„A katekéta nem feledkezhet meg arról, hogy a tanítványának a hite a kegyelem és a szabadság gyümölcse, ezért gondoskodnia kell arról, hogy tevékenységét a Szentlélekbe vetett hit és az imádság állandóan támogassa” (KÁD 123. o.)

A katekétaszolgálat elengedhetetlen feltétele a plébános iránymutató segítsége és a támogató hívő közösség. Ezért kiemelten fontos a tanév kezdetén szentmise keretében a Jóisten áldását kérni a katekéták életére, megszilárdítani őket küldetésükben.

Csak reménykedni lehet abban, hogy a tanév során minél tovább megélhető a tanítványokkal a személyes kapcsolat, és az élő közösségben tud növekedni a hitük.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria