Táncmeditációs szemlélődő lelkigyakorlatot tartottak Veszprémben

Kishírek – 2023. szeptember 15., péntek | 12:51

„Felüdülés Istennel a csendben és a táncban” mottóval szerveztek szemlélődő lelkigyakorlatot a Congregtaio Jesu nővérek veszprémi rendházában augusztusban.

Ilyés Erika nővér a Szent Ignác lelkisége szerint élő Segítő Nővérek Kongregációjától érkezett Veszprémbe, ahol a nemrég elhunyt Mustó Péter és rendtársa, Jálics Ferenc jezsuita atyák tanításait ismerő és gyakorló veszprémi vagy vidéki hívőkből álló kisközösség együtt imádkozta Erika nővérrel a Jézus-imát.

A kontemplációt ugyancsak kontemplatív program követte: zenés, táncos feladatok adtak lehetőséget arra, hogy a jelenlévők saját tapasztalatokat szerezhessenek a test imájáról.

A csendes napok alatt a lelkigyakorlatozók jelképesen kivonultak Jézussal a pusztába. Az ő példáját követték azért, hogy lelkük pusztaságában az Atyával találkozzanak.

Néhány a feldolgozott témák közül: jól felépített lelki falaink, kerítéseink, azok tudatosítása; a belső barlang, ahová vissza lehet vonulni, mint Illyés próféta tette. Mire szolgál ez a barlang, a kerítés, a puszta? Véd, elválaszt, akadályoz, vagy megnyit? Bontani kell épp, vagy ellenkezőleg, építkezésre van szükség?

Egy alkalommal rövid túra során a lelkigyakorlatozók lelki barlangjuk magányából kitekintettek a világba, a közeli városhatárba kirándultak, miközben a feltámadásról kaptak vezetett elmélkedést. Befejezésül Erika nővér az élő vízforrásokra, belső erőforrásra irányította a figyelmet, mely mindenkiben ott csobog, csak kinek-kinek magának kell felfedezni és meríteni belőle.

A lelkinapok szentmiséit Csernai Balázs atya mutatta be a rendház kápolnájában.

Erika nővér egyénisége; a szentségimádások, az együtt átélt lelki élmények megerősítették a közösség elhatározását: mindenképpen folytatni és fenntartani szeretnék Veszprémben a kontemplatív hagyományokat.

Minden résztvevő feltöltődve, lelkileg valóban felüdülve tért haza a program befejeztével.

Szöveg: Berkes Angéla és Demény Anna

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria