Tanévnyitó ünnepséget tartottak az egri szemináriumban

Hazai – 2019. szeptember 19., csütörtök | 10:47

Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, szeptember 14-én tartották az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet, valamint a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium közös tanévnyitóját.

Homíliájában Ficzek László  általános püspöki helynök rámutatott, hogy Jézus Krisztus kereszthalála és feltámadása az ember üdvösségének feltétele. Hangsúlyozta, az élet nehézségeiben, kereszthordozásunkban Jézus keresztjére kell tekintenünk, ő ad nekünk erőt minden szenvedés elviselésében.

A püspöki helynök a szentmisén Isten áldását kérte a tanévet kezdő szeminaristák és elöljáróik életére, és a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodott.

Buda Péter, az egri Érseki Papnevelő Intézet rektora elmondta, harmincheten készülnek a papságra az intézmény falai között, köztük hat debrecen-nyíregyházi egyházmegyei növendék. 

A szentségimádást követően az ünnepség az Egri Hittudományi Főiskola Aloysianum termében folytatódott, ahol Dolhai Lajos, a főiskola rektora megnyitotta a tanévet.

Köszöntőjében elmondta, a főiskolán összesen 149 diák kezdi meg a tanévet; 37 kispap osztatlan teológus képzésben, 27-en katekéta–lelkipásztori munkatárs alapszakon, 75-en hittanár–nevelő mesterszakon végeznek teológiai tanulmányokat, tíz pedagógus pedig két féléves hitoktató szakirányú továbbképzésen vesz részt. A rektor kitért arra is, hogy a 2019/20-as tanév még inkább a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülés jegyében telik.

Idén öt elsőéves szeminarista állt a rektor elé és tett ünnepélyes fogadalmat, hogy az Egri Hittudományi Főiskola hallgatójához méltón él és készül a papi hivatásra.

Az ünnepség végén elhangzott, hogy a köztársasági ösztöndíjat erre a tanévre Barta Márton nyerte el, aki átvette a Nemzeti Erőforrás Minisztérium adományozó levelét a rektortól.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria