Tanszerek megáldásával kezdődött a tanév a Nagyváradi Egyházmegyében

Külhoni – 2019. szeptember 12., csütörtök | 14:05

A nagyváradi székesegyházban mutatott be tanévnyitó szentmisét Böcskei László megyéspüspök a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai, tanárai és a szülők jelenlétében szeptember 9-én. A Szentlélek segítségét kérték, hogy az új iskolai évben segítsen a bölcsességben való növekedés útján.

A tanévnyitó szentmise homíliáját Szabó Ervin, az iskola spirituálisa mondta. Böcskei László a szentmise végén arra a kérdésre kereste a választ a diákokkal együtt, hogy miért olyan fontos az iskolai év kezdete.

„Bizonyára sokan ültettetek már virágot, és gondoskodtatok róla. A virág a világmindenség egy kicsi része, ami rád lett bízva, hogy éljen és szépüljön. Így tekintünk mi is rátok: a világmindenség kicsi részei vagytok, mindannyian külön-külön, és várjátok, hogy kibontakozzatok. A virágot oda kell helyezni, ahol napfény van, növekedéséhez megfelelő körülmények. Locsolni kell, meg kell óvni. Így nevel titeket is a család, az iskola, az Egyház, hogy növekedjetek okosságban, bölcsességben, mint a gyermek Jézus. Értékesek vagytok a szülők, nevelők, az Egyház számára. Mi a meleget és táplálékot próbáljuk biztosítani nektek, hogy növekedjetek” – fogalmazott a főpásztor.

Böcskei László külön köszöntötte és tapsot kért azoknak, akik most lépik át először az iskola küszöbét. Kifejezte vágyát, hogy az új tanévben az oktatás és a nevelés tanárok és szülők, nagyszülők közreműködésével történjen, legyen az iskola közösség, ahol az együttműködés eredményeként bontakozhat ki a jó.

A szentmise záróáldása után Konrád Katalin Erzsébet igazgató nyitotta meg hivatalosan az új tanévet, Tankó Veronika Zita tanfelügyelő közreműködésével. A diákok és tanárok ezután az iskolába vonultak, hogy átvegyék tankönyveiket és a tanszereket.

*

A tanévre való készület azonban már jóval korábban elkezdődött a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében, hiszen vasárnap, Kisboldogasszony ünnepén több plébániatemplomban is megáldották az iskolatáskákat, tanszereket. Nagyváradon az olaszi és a Szent László-plébániatemplomban tartottak ilyen szertartást.

Forrás: Nagyváradi Egyházmegye/Romkat.ro

Fotó: Nagyváradi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria