Tanuljunk meg lépést tartani egymással – A Nemzetközi Atlétikai Találkozó képviselőit fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2020. május 23., szombat | 16:52

Ferenc pápa május 20-án délelőtt az Apostoli Palota könyvtárszobájában fogadta a Nemzetközi Atlétikai Találkozó képviselőit, akik május 21-ére „Fussunk együtt” mottóval futóversenyt hirdettek. S bár a sportrendezvény a világjárvány miatt elmaradt, akik regisztráltak, „szívükben együtt futottak, s így a szolidaritás hídját építették” – emelte ki a szervezőkhöz intézett beszédében a Szentatya.

Az Athletica Vaticana sportegyesület, az olasz pénzügyőrség, az olasz könnyűatlétikai szövetség és a „Népek Udvara” kezdeményezés közös szervezésében most csütörtökre tervezett futóversenynek az volt a célja, hogy a sportolókat – a szolidaritás jegyében – összekapcsolja a hátrányos helyzetűekkel, a fiatal menekültekkel, fogvatartottakkal és a testi, valamint mentális fogyatékkal élőket.

A szerdai vatikáni audiencián Gianfranco Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke mutatta be a pápának a Nemzetközi Atlétikai Találkozó képviselőit. A Szentatya köszöntötte a sportolókat, szervezőket, és beszédet intézett hozzájuk.

A mások javára végzett szolgálat öröm forrása. Nagy emberi és egyszerre teremtő tevékenység, melyben az emberek egészen az életüket ajánlják másokért, miként a családban a szülők odaadják magukat a gyermekeiért. „Ti a sport szépségén keresztül teszitek ezt” – mondta a sportolóknak Ferenc pápa. – Nagyon fontos, hogy megértsük az adás szépségét. Ez segít, mert a sport valójában nemcsak gyakorlat, például a gyorsaság begyakorlása, hanem annál több. És ez a több benne van a verseny mottójában: „Fussunk együtt!”

A pápa ehhez kapcsolódóan egy evangéliumi szakaszra utalt (Jn 20,3–6), melyben a feltámadás hajnalán két tanítvány Jézus sírjához fut. A fiatalabb előbb megérkezik, az idősebb lemarad. A fiatalabb tiszteletből megvárja a másikat.

Egy ősi középkori zarándokszabály szerint mindig a leglassabban haladóhoz kell igazodni. Meg kell várni a másikat,

mint ahogy János is megvárta Pétert. „Ez nagyon szép dolog, amit nekünk is meg kell tanulnunk, az egész emberiségnek, hogy mindig lépést tartsunk egymással” – fogalmazott a Szentatya.

Rögtönzött szavai után Ferenc pápa felolvasta rövid beszédét, melyben a tervezett és elmaradt eseményről szólt.

Most első alkalommal futottak volna együtt olimpiai bajnokok paralimpiai sportolókkal, migránsokkal, fogvatartottakkal, akik egyébként versenybírók lettek volna. Mind együtt, egyenlő méltósággal – mondta a pápa. – Konkrét tanúságtétel, (...) híd, mely egyesíti a különféle vallások és kultúrák személyeit, férfiakat és nőket, miközben előmozdítja a másik ember bevonását, a szolidaritást és a nevelést. Vagyis a béke hídja.

Holnap nem lábbal futnak a résztevők, hanem szívvel

– utalt a Szentatya arra, hogy bár el kell halasztani az eseményt, lelki szinten megmarad „befogadó és szolidáris találkozónak”. A kezdeményezéshez csatlakozó sportolók közül sokan felajánlanak tárgyakat és sportbeszámolókat, melyeket jótékonysági célra, a XXIII. János pápáról elnevezett bergamói kórház és egy bresciai szakrendelő támogatására fordítanak. Ez a két kórház Észak-Olaszországban a koronavírus-járvány elleni küzdelem szimbóluma lett.

A „Fussunk együtt!” kezdeményezés segítség és köszönet az ott dolgozó orvosoknak, ápolóknak és az egész kórházi személyzetnek. Mert ők valóban hősök! – szólt elismerően a Szentatya. – Mindnyájan elhivatottan és hősiesen élték meg szakmájukat, kockáztatva az életüket is, hogy megmentsék a többieket, Jézus szavai szerint: „Senkinek nincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja másokért” (vö. Jn 15,13).

Beszéde végén Ferenc pápa arra buzdította a sportolókat, hogy sportszenvedélyüket mindig az egység és a szolidaritás tapasztalataként éljék meg.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria