Társaságot alapítottak Klebelsberg Kunó tiszteletére Szegeden

Kultúra – 2020. november 16., hétfő | 11:20

A magyar kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja, Klebelsberg Kunó tiszteletére november 13-án társaságot alapítottak Szegeden. A civil kezdeményezés célja az egykori kultuszminiszter emlékének ápolása a tudomány, a művészet, valamint az oktatás területén. A társaság alapítói között van Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök is.

A Klebelsberg Társaság megalapítása Kiss-Rigó László mellett kulturális szakemberek nevéhez fűződik. A hét alapító: Gyüdi Sándor, Liszt Ferenc-díjas karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója; ifj. Harangozó Gyula, Kossuth-díjas táncművész, a Szegedi Szabadtéri Játékok művészeti igazgatója; Herczeg Tamás, Bánffy-díjas kulturális menedzser, rendező, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója; Kiss-Rigó László teológus, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke; Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett filozófus, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára; Nátyi Róbert, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett művészettörténész, kurátor, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja; valamint Tóth Péter, Erkel-díjas, érdemes művész, zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese.

A társaság legfőbb missziója a klebelsbergi szellemiség ápolása a tudomány, a művészet és az oktatás területén, melynek érdekében a kultúrpolitikus szobrának felállítását kezdeményezik a szegedi Nemzeti Emlékcsarnokban. A szobor megalkotásához szükséges kezdőtőkét az alapítók vállalják, emellett minden évben november 13-án, Klebelsberg születésnapján koszorúzással egybekötött szentmisét tartanak a dómban, és emlékkonferenciával tisztelegnek a modern kori kultúrpolitika egyik legnagyobb alakja előtt.

Nátyi Róbert elmondta: Klebelsberg Kunó személye megkerülhetetlen a város életében, hiszen intézkedései Szeged kulturális életének felvirágoztatását eredményezték. Hangsúlyozta: a társaság alapításának helye szimbolikus, de a jövőben fontos célkitűzése, hogy tevékenysége – ahogyan a kultúrpolitikusé – ne csak a városra koncentrálódjon, hanem országosan is aktív és produktív szellemi élet kialakítását segítse elő.

Forrás és illusztráció: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria