Tegyetek tanúságot a hivatásról – A Lengyel Püspöki Konferencia levele a megszentelt élet napjáról

Kitekintő – 2021. január 19., kedd | 10:27

Február 2-án ünnepli az Egyház Urunk bemutatását a templomban, mely ünnepet a megszentelt élet napjává nyilvánította 1997-ben II. János Pál pápa. A Covid–19-járvány miatt idén nem kerülhet sor nagyszabású szertartásokra, ezért a lengyel püspöki kar arra buzdítja a megszentelt életet élőket, hogy elsősorban a plébániákon ünnepeljék meg ezt a napot.

Jacek Kiciński püspök, a Lengyel Püspöki Konferencia megszentelt élet intézményeiért és az apostoli élet társaságaiért felelős bizottságának elnöke az ünnep alkalmából írt levelében emlékeztet rá: „A megszentelt élet napja elsősorban különleges alkalom arra, hogy köszönetet mondjunk minden hivatás kegyelméért, és kérjünk új és az evangéliumhoz hűséges hivatásokat.”

A püspök azt javasolja a szerzetesi közösségek tagjainak, hogy az ünnepet a plébániákon éljék meg, illetve a plébánosok is nyilvánosan újítsák meg szentelési fogadalmukat a február 2-i szentmisén. „Jó lenne, ha ti, Istennek szentelt férfiak és nők, ebből az alkalomból megosztanátok kongregációtok vagy intézményetek karizmáját, tanúságot téve a híveknek hivatásotokról” – írja levelében Jacek Kiciński. Végül köszönetet mond minden Istennek szentelt személynek a jelenlétéért és imáiért.

Idén különleges jelentőséget ad a megszentelt élet napjának, hogy huszonötödik alkalommal ünnepli az Egyház. Szent II. János Pál üzenetében, amellyel 1997. január 6-án létrehozta a megszentelt élet napját, többek között ezt írta: „Az ünnep egyfelől segíteni kívánja az egész Egyházat, hogy egyre jobban megbecsülje azoknak a személyeknek a tanúságtételét, akik az evangéliumi tanácsok megélésével Krisztus szorosabb követését választották, másfelől megfelelő alkalmat szeretne felkínálni a megszentelt személyeknek, hogy megújítsák szándékaikat és felélesszék magukban azokat az érzelmeket, amelyek új erővel tölthetik meg átadottságukat az Úrnak.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria