Televíziós szerkesztő kapta a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat

Hazai – 2018. január 24., szerda | 22:20

Szalézi Szent Ferenc, az újságírók védőszentje ünnepéhez kapcsolódva január 24-én szentmisét mutattak be a médiában dolgozókért a budapesti Egyetemi templomban. Ezt követően adta át Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke a szentről elnevezett sajtóösztöndíjat.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 2001-ben alapított Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjat idén Hajdu Noémi, az MTVA munkatársa kapta.

Az ünnepi szentmisén koncelebrált és a díjátadón jelen volt mások mellett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgatója.

Veres András püspök szentbeszédében az aktuális szentmise első könyörgéséből indult ki: „Segíts, Istenünk, hogy Szalézi Szent Ferenc példája szerint mi is fáradhatatlanul szolgáljuk embertársainkat.”

Az MKPK elnöke rámutatott, hogy Ferenc filozófiája ez volt: mindenkinek mindene lenni. Jézust akarta ebben követni, Őt, aki szolgálni akart. Nem véletlen, hogy az újkori pápák magukat Isten szolgáinak szolgájaként határozták meg. Evangéliumi gondolat tehát életünket mások szolgálatára adni.

Azt sajnos túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a mai világban sokak életéből hiányzik a szolgálat szelleme, inkább a sátáni gondolat uralkodik: „Nem szolgálok!”. Így vált elszigetelt, egoista emberek tömegévé napjaink társadalma, ahol tönkremennek a házasságok, és az önzés uralkodik – fogalmazott Veres András. – Csak nehogy tönkretegyük magunkat, nehogy mások csicskájává váljunk, hangzik mindennünnen, és hiányzik a szolgálatkészség szelleme.

Miért is hiányzik? – tette fel a kérdést Veres András. – Mert hiányzik a szeretet, amely semmitől nem riad vissza és minden nehézségen képes felülemelkedni. Gondoljunk el egy fiatal szerelmespárt. Nem az-e a jellemző, hogy egyre több áldozatot vállalnak egymásért, hogy mindent képesek feláldozni a másikért, akit szeretnek!?

Sokan azt mondják, a társadalom felelős az egoizmus elterjedéséért. Pedig a társadalom mi vagyunk, tehát mindannyian felelősek vagyunk valamilyen szinten mindezért – hangsúlyozta a püspök.

Veres András kiemelte: tudjuk, hogy a szeretet világa, az áldozatkészség a családban dől el, éppen ezért még fájdalmasabban érint minket a családok széthullása. Mindezzel szembesülve nem kétséges, hogy egyedül Krisztus képes minket ebből a zsákutcából megtéríteni. Szalézi Szent Ferencet követve szolgáljuk mi is a szeretetet, amely Istentől való.

Minél inkább készek vagyunk a szeretet gyakorlására, nemcsak tollal és szóval, hanem egész életünkkel, annál inkább képesek leszünk meggyőzni erről a világot, hogy ezáltal élhetőbbé váljon a társadalom. A magvető példabeszédét figyelembe véve nem kétséges számunkra, hogy Isten Igéje ott lesz hatékony, ahol hívő lélekkel befogadják, és tettekre váltják. Ne rémüldözzünk, ne keseregjünk tehát, hogy milyen a világ. Szembe kell mennünk a tömeggel, és ez nem könnyű, gáncsoskodással, hűtlenséggel mindig is fogunk találkozni. Csak maradjunk hűségesek a szeretetben, mert a szeretet legyőzhetetlen, és egyúttal mindent legyőz, a világ gonosz szellemét is – zárta beszédét a püspök. Ezután bátorságért könyörgött a hívő keresztény újságírók számára.

Az újságírói hivatás megbecsülésének jeléül a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2001-től minden évben ösztöndíjjal támogatja a média egy-egy munkatársát a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítéséért.  Idén a püspöki konferencia jelölései alapján a testület Hajdu Noéminek, az MTVA munkatársának adományozta a Szalézi-sajtóösztöndíjat. 

A Központi Papnevelő Intézet dísztermében megtartott díjátadón Veres András püspök, az MKPK elnöke köszöntötte a megjelenteket, köztük Spányi Antal püspököt, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspököt, Marton Zsolt atyát, a Központi Papnevelő Intézet rektorát, a közmédiumok vezetőit, valamint a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj korábbi kitüntetettjeit.

Veres András püspök a díjátadón hangsúlyozta, hogy örül a népes közösségnek, amely egybegyűlt ezen az ünnepen. Elmondta, annak idején, a díj alapításánál arra gondoltak az egyházi vezetők, hogy elsődlegesen azok a fiatalok, akik a civil médiában dolgoznak, hitelesen tanúságot téve hitükről, megerősítést kapjanak, hogy Isten országát építik.

A díjátadón Bocsák Gábor közreműködött hegedűn, zongorán kísérte Bocsákné Benyus Anna. Műsorukat követően adta át Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az emléklapot az idei díjazottnak, Hajdu Noéminek.

Hajdu Noémi köszönetet mondott a díjért, amelyet a Gondviselés ajándékának tekint, és szavai szerint reméli, hogy Isten e meghívás során alkalmassá teszi őt a szolgálatra, még napjaink világában is, amikor nem könnyű kereszténynek lenni.

Hajdu Noémi szerkesztő-riporter az MTVA M2 Csatornaigazgatóságán dolgozik, különböző gyerek és ifjúsági műsorokban. Emellett rendszeresen komoly részt vállal a vallási műsorok szerkesztésében is, amikor erre szükség van. Ezt a munkát pusztán felebaráti szeretetből, minden ellentételezés nélkül vállalja, így elmondható, hogy Noémi az Egyház életéről szóló műsorok készítésével segíti az evangelizációs munkát. A vallási szerkesztőség műsoraiban a hitelesen megélt kereszténységet mutatja be és ez a lelkület mutatkozik meg munkája minden területén. Megtörtént nem egyszer, hogy például betegség esetén, kérésre, azonnal vállalta a helyettesítést a forgatáson.

Hajdu Noémi az aszódi Evangélikus Gimnáziumban érettségizett 2005-ben, majd Egerben, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán tanult magyar–történelem szakon, ahol 2011-ben MA képesítést szerzett. 2013 és 2015 között járt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Közszolgálati Média Alapítvány képzésére médiaszerkesztő szakirányon. 2014-ben lett gyakornok az MTVA-nál.

Noémi szülőfalujában, Galgahévízen Mária-lányként tevékenykedik, az utóbbi években a Mária-lányok közösségének vezetője. A pasztorális bizottság aktív tagja. Galgahévízen lengyel szalvatoriánus atyák teljesítenek szolgálatot, akik felélesztették a zarándoklás hagyományát. Noémi aktívan segíti őket a gyalogos zarándoklatok szervezésében, amelyeken rendszeresen részt is vesz. Minden év júliusában Krakkóba, az Isteni Irgalmasság-bazilikába indul zarándoklat (lengyel–szlovák–magyar), augusztus elején pedig Częstochowa irányába, a Bjelsko egyházmegyei zarándoklathoz csatlakozik a magyar csapat.

Segít az ifjúságpasztorációban, korábban szervezett csoportot a taizéi találkozókra is. Az adventi időben koordinálja a karácsony előtti csomagok készítését a falubeli időseknek, egyedül élőknek, szervezi a bevásárlást, majd az adományok kiosztását. Plébánosa, Miklusiak Krzysztof atya szerint Noémi buzgó, aktív, barátságos, nyitott, segítőkész tagja a galgahévízi katolikus közösségnek.

Hajdu Noémi televíziós szerkesztői munkájáról ezt vallja: „Jelen lenni, kapcsolatot tartani és közvetíteni azt, ami ahhoz segít, hogy kicsit teljesebb életet élhessünk. Formálni, hogy talán kicsit emberségesebb emberek lehessünk.”

Fotó: Lambert Attila

Körössy László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria