Templom a következő hétszáz évre

Kitekintő – 2012. október 27., szombat | 15:14

Mindenszentek ünnepén szentelik fel a brazil Padre Marcelo Rossi kezdeményezte óriástemplomot. Nyolc évnyi építkezés, hatalmas pénzösszegek, megszámlálhatatlan ima és fogadalom meghozta a gyümölcsét.  Felszentelés előtt áll Sao Paulo legnagyobb temploma. A nagy ívű projekt mögött a médiasztár Padre Marcelo Rossi, az evangelizáció „csodafegyvere” áll – adja hírül a német KNA hírügynökség.

30.000 négyzetméter területen épült meg a komplexum, mely fedett részében 20.000 és szabadtéren további 80.000 főt tud befogadni.  Ezzel a Szűzanya oltalmába ajánlott Mae de Deus a Latin-Amerika legnagyobb temploma cím várományosa lett.

Padre Rossi 2004-ben 2 millió euróért vásárolta meg egy egykori sörgyár területét Sao Paulo déli részén. DVD-iből és CD-iből befolyó jövedelmeit ettől kezdve a projektre szentelte.  Az építkezés azonban valódi pénznyelőnek bizonyult, és a befejezés egyre csúszott.  Úgy tűnt, még Padre Rossi hatalmas bevételei – a 90-es évek óta 14 millió CD-je fogyott el, két bibliai témájú filmje pedig a brazil mozitörténet rekordjait döntötte meg - sem elegendők a befejezéshez. 

Rossi minden héten hallgatók millióit éri el tévés és rádiós szentmiséivel. Az egykori sportoló komoly sorscsapásokon keresztül jutott el a hitre és vált a karizmatikus megújulás vezető erejévé Dél-Amerikában.  A brazil katolikus egyház benne látja annak az esélyét, hogy megállíthatja a hívek tömegeinek átvándorlását a pünkösdi felekezetekhez.

Padre Rossi a modern médiumok széles választékával él.  A vasárnapi  TV Globon sugárzott „csináld velem” szentmisék karaoke-jellege magával ragadó. Rossi az evangelizáció eszközeként alkalmazza a rádióadásokat és az internetes közösségi oldalakat is.

Legnagyobb sikerét mégis egy már holtnak beharangozott médium hozta. A Padre egy baleset miatt hónapokra ágyhoz kötötté vált, ami lehetővé tette számára a csendes elmélyülést, ennek gyümölcseként jelent meg első könyve 2010-ben.   „Agapé” címmel írja meg gondolatait a keresztény szeretetről, testvériességről, barátságról, együttérzésről a János-evangéliumból kiindulva, és szembesíti a mindennapok valóságával, az egyszerű emberek itt és most világával. Abban az országban, ahol nagyon magas az analfabetizmus aránya, ahol a könyvek népszerűsége csekély, Padre Rossi könyvéből 8 millió példányt értékesítettek. Rossi itt is továbbment egy lépéssel – könyvét gyerekek számára is élvezhető formába hozta, és kiadta a CD és DVD kíséretet a könyvhöz.

A milliós bevételekkel megvalósult az addig lehetetlennek tűnő vállalkozás: felépült az Istenanya templom.  44 méter magas kereszt Sao Paulo egyik legforgalmasabb útja mellett elhelyezkedő területen áll. A templomépület, melynek kék-fehér tetőzete kissé cirkuszi sátorra emlékeztet, várhatóan Sao Paulo egyik emblematikus épülete lesz.

KNA/Magyar Kurír