Templommegáldást ünnepeltek Zalacsányban

Hazai – 2022. május 17., kedd | 15:21

Húsvét 5. vasárnapján, május 15-én Udvardy György veszprémi érsek ünnepi szentmisében áldotta meg a felújított zalacsányi Nepomuki Szent János-templomot. A munkálatok során, melyek főegyházmegyei, állami támogatásból, felajánlásokból és adományokból valósulhattak meg, megújult a templomtető, a torony, valamint a teljes templombelső.

A szentmisén koncelebrált Kiss László kerületi esperes, hévízi plébános; Tódor Szabolcs helyettes esperes, búcsúszentlászlói plébános, valamint Szalontai István Balázs, Pókaszepetk plébániai kormányzója.

A főpásztor a szentmise elején megáldotta a vizet. „Bűnbánatunk jeléül és keresztségünk emlékezetére ezzel hint meg minket az Egyház, és a meghintés által tisztulnak meg a falak. Az Úr Jézus segítsen minket kegyelmével, hogy a Szentlélekre hallgassunk és hűségesek maradjunk Egyházához” – hangzott el a vízszenteléskor.

Ezt követően került sor a templombelső megáldására.

Szeretnénk a templomban olyanok lenni, akiknek az Isten megteremtett bennünket, elfeledve minden köznapi szerepet, játékot, bármi fontoskodást, mert az egyetlen hely, ahol azok lehetünk, akik vagyunk, mindenféle álarc és játszma nélkül – fogalmazott szentbeszédében Udvardy György érsek. – Ez éppen Isten szent hajléka, ahol ő jelen van, ahol az ő jelenlétében megtisztulhatunk. Jövünk azért is, mert szeretnénk részesedni az áldozatból, a lakomából, szeretnénk találkozni a testvéri közösséggel, és ez vonz bennünket. Hetünk csúcspontja és erőforrása a vasárnap megünneplése.

A kereszténységben minden kor, kultúra arra törekszik, hogy a hely, ahol Istennel találkozik, mindig a legszebb legyen, mindig lelket felemelő légkört tudjon biztosítani – fogalmazott a főpásztor.

A felolvasóállványtól, az ambótól első alkalommal hangzik el Isten igéje, ezért szükséges megáldani; ahol nem egy egyszerű könyvet helyeznek el, hanem Isten igéjét, a kinyilatkoztatott igazságot, az Egyház kincsét.

Isten beszélni akar az emberrel, szólni akar hozzánk, ezért szükséges, hogy az a hely, ahol szava elhangzik, méltó legyen. Megajándékozottak vagyunk, hogy vasárnapról vasárnapra hallhatjuk közösségben az Isten igéjét – hangsúlyozta a veszprémi érsek.

Az áldást követően az új oltáron elhelyezték a liturgikus tárgyakat, szimbólumokat.

Jézus Krisztus lakomára, testvéri közösségre hív, önmagát akarja adni, ez történik minden szentmisében – mondta Udvardy György. – Fontos, hogy az Eucharisztiát őrizzük, hogy mindazoknak, akiknek szükségük van rá, a betegeknek, a haldoklóknak, az úton lévőknek oda tudjuk adni, el tudjuk vinni.

Számunkra a tabernákulum, az Eucharisztia őrzési helye az imádás helye. Szükséges, hogy oly mértékben legyen ékes és díszes, hogy az imádásra irányítsa a figyelmünket.

A templom nemcsak őseink hitét őrzi, hanem a mi hitünkről is beszél – mondta a főpásztor. Hozzátette: templomfelújításkor nemcsak a falak újulnak meg, a hitünk és az életünk is megújul.

Udvardy György érsek és Kiss László esperes-plébános a szentmise végén megköszönte mindazok áldozatos, odaadó munkáját, akik hozzájárultak a templom felújításához.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Szöveg és fotó: Halász Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria