Teréz anya rendi közössége Kalkuttában emlékezett alapítójára

Kitekintő – 2018. szeptember 10., hétfő | 14:49

Szeptember 5-én, Kalkuttai Szent Teréz ünnepének reggelén szentmisére gyűlt össze Kalkuttában Teréz anya szerzetesi közössége, hogy a rendalapító sírjánál imádkozzanak, a Szeretet Misszionáriusainak székházában.

A szentmisét az ötmilliós nagyváros, Kalkutta érseke, Thomas D’Souza mutatta be reggel hat órakor, mintegy harminc pap koncelebrálásával, akik a Corpus Christi (Krisztus Teste) papi közösség tagjai. E nemzetközi papi közösséget Teréz anya alapította, hogy segítse a felszentelt papok megszentelődését.

Az ünnepi liturgia után Teréz anya sírja körül gyűltek össze, és meghallgatták Mary Prema nővér, a Szeretet Misszionáriusai rend legfőbb elöljárójának elmélkedését, aki közösségük családi jellegét hangsúlyozta: „A szegényeknek, azoknak, akiket nem szeretnek, és akiket nem akarnak, nincs családjuk, de Isten éppen minket választott ki, hogy a családjuk legyünk. A Szeretet Misszionáriusai összes tagja, nővérek, testvérek és papok, arra kaptunk meghívást, hogy egyetlen családhoz tartozzunk, és a szegények legszegényebbjeinek a családja legyünk. Közös hivatásunk, hogy megosszuk velük Isten szeretetét Teréz anya örvendező lelkületével.”

Prema nővér öt gyertyát gyújtott meg Teréz anya sírjánál, a Szeretet Misszionáriusai közösség öt ágának jelképeként, akik együtt dolgoznak, egyetlen családként: nővérek, testvérek, papok, világiak és betegek.

Halála napjától, 1997. szeptember 5-től és megtisztelő állami temetése óta Kalkuttai Teréz anya sírjához rengetegen zarándokolnak el. Nemcsak katolikusok, nem is csak keresztények keresik fel végső nyughelyét, hanem más felekezetek tagjai is. Ferenc pápa 2016. szeptember 4-én iktatta a szentek sorába az albán szerzetesnővért, akit a világ ma is egyszerűen csak így hív: Mother, Madre, anya. Kivételes személyiség volt, akit már életében szentnek tartott mindenki, aki találkozott vele és ismerte őt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria