Térzenével örvendezteti meg a debrecenieket a Szent Efrém férfikar pünkösdvasárnap

Kultúra – 2020. május 30., szombat | 12:59

A Liszt Ferenc-díjas Bubnó Tamás által alapított együttes a görögkatolikus főszékesegyház előtti téren, majd a Hal közben, a Szent Anna-székesegyház előtt és a református emlékkertben koncertezik a Szentlélek kiáradásának ünnepén.

Az EMMI Kulturális Államtitkársága által elindított Térzene Program célja, hogy a társadalom szélesebb rétegei számára is elérhetővé váljon a klasszikus zene. Ennek a programnak köszönhetően érkezik Debrecenbe Magyarország egyik legkedveltebb vokális együttese, a Szent Efrém Férfikar. A Magyar Örökség díjas kórus a pünkösdvasárnap, május 31-én 10 órakor kezdődő püspöki Szent Liturgiát teszi még emelkedettebbé, a szertartás után pedig szabadtéri koncertekkel örvendezteti meg a debrecenieket.

Szakrális zenét nem csak templomban lehet énekelni, mint ahogy klasszikus műveket sem csak a koncertteremben lehet előadni; a zene mindenhol megtalálja a maga közönségét – ebből az alapvetésből indul ki a Szent Efrém férfikar a köztéri koncertjei során, ahol mindenki számára elérhető közelségbe kerülnek a misztikus bizánci dallamok, a nagy magyar szerzők férfikarra írt darabjai és kortárs zenei művek is. A Szent Efrém férfikar vallja, hogy a klasszikus zenét (és általában a zenét) nem érteni kell, bőven elég hallgatni és élvezni.

Debrecenben a történelmi egyházak közötti kapcsolat kiemelkedő, így a kórus térzenei koncertjei is az ökumené jegyében szerveződnek az alábbi helyszíneken és időpontokban:

– 12.00 görögkatolikus főszékesegyház előtti tér

– 15.00 Hal köz

– 16.00 Szent Anna-székesegyház

– 17.00 nagytemplom mögötti emlékkert

A térzenei koncertek megvalósulásában a Hajdúdorogi Főegyházmegye mellett a Főnix Rendezvényszervező Kft. is közreműködik.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria