Tíz nap a békéért – Japán kezdeményezés az atomtámadás áldozatainak emlékére

2018. augusztus 10. péntek 17:35

A japán püspöki kar – mint minden évben – idén is megszervezte a „Tíz nap a békéért” elnevezésű kezdeményezést az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atombomba-támadás áldozatainak emlékére.

Amerikai bombázók 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak Hirosimára, augusztus 9-én pedig Nagaszakira. A helyi egyház Japánban már több mint harminc éve minden évben megszervezi a Tíz nap a békéért elnevezésű akciót. Az elhatározás azt követően született meg, hogy Szent II. János Pál 1981. február 25-én Hirosimában kiengesztelődésre hívott mindenkit.

„A súlyos regionális konfliktusok, a terrorizmus, a nukleáris fegyverek fenyegetése, a menekültek problémája, a diszkrimináció különböző formái, a gazdasági egyenlőtlenségek továbbra is veszélyeztetik a világ lakóinak békéjét” – fogalmaz az ez alkalomra írt üzenetében Joseph Mitsuaki Takami, Nagaszaki érseke, a japán püspöki konferencia elnöke. A főpásztor a nukleáris fegyverek betiltását kéri, és emlékeztet a vonatkozó ENSZ-egyezményre, amelyet csak néhány, összesen tizenegy ország ratifikált. „Az elrettentés a béke megtartásának kísérlete fegyverek által. A konfliktus tényezőinek növelésével – mint az ellenségesség, a kölcsönös bizalmatlanság, az érdekkonfliktusok – apránként megtörik a kiengesztelődés, a béke és a kölcsönös megértés alapjait.”

Andrea Lembo, a Külmissziók Pápai Intézete (PIME) Japánba kinevezett elöljárója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a Tíz nap a békéért kezdeményezés azért szükséges, hogy a fiatal nemzedékek megismerjék, mi történt a második világháborúban, továbbá képzésük szempontjából is meghatározó. A kezdeményezés kiterjed Japán minden egyházmegyéjére, és más vallások képviselőit is bevonják, akik úgy érzik, a nukleáris probléma jelentős azért is, mert – bár eltérő körülmények között – az országot a közelmúltban megrázta a fukusimai atomerőmű balesete. Továbbá Japán közelében található Észak-Korea, melynek nukleárisfegyver-programja sokakat aggaszt. Fontos tehát, hogy a fiatalok megértsék a konfliktusok következményeit. Andrea Lembo gyakran viszi el a fiatalokat Okinawába, ahol még ma is nagyon érezhető az amerikai katonák jelenléte: ott megláthatják, hogy milyen az élet a fegyverek közelében a „béke” nevében.

Lembo emlékeztet: „Az atombomba miatt életüket vesztett személyek száma még ma is bizonytalan, ami megdöbbentő. Japánban ez az évforduló nagyon élő, mert sok család életében nyílt sebet jelent. A média ezekben az órákban ismerteti sok túlélő történetét. Fontos azonban megérteni, hogy a békét nap mint nap építjük a másokkal való kapcsolatban, amelyet mindig a megértés és a tisztelet jegyében kell megélni” – fogalmazott az elöljáró.

A japán püspökök üzenetükben arra utalnak, hogy az emberi méltóság abból ered, hogy az ember Isten képére teremtetett, tehát minden ember egy családot alkot. Istentől azt a küldetést kaptuk, hogy építsük a szolidaritást a kiengesztelődésen és a kölcsönös szereteten keresztül. Ebből a meggyőződésből kiindulva az információkat az igazság szeretettel való hirdetésére és egymás megerősítésére, kötelékek létrehozására használjuk. Mindig tartsuk szemünket a világ helyzetén, és imádkozzunk, hogy a politikusok folytassák a párbeszédet a kölcsönös előnyök és a béke érdekében, személyes érdekeik helyett – buzdítanak a szigetország főpásztorai.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-maradjunk-szofogadok-maradjunk-isten-igejenek-befogadoi-szent-istvan-napi-szentmise
„Maradjunk Szófogadók, maradjunk Isten Igéjének befogadói” – Szent István-napi szentmise Budapesten

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek mutatott be szentmisét augusztus 20-án Budapesten, a Szent István-bazilika előtt, majd vezette a Szent Jobb-körmenetet. A szentmise szónoka Német László SVD nagybecskereki megyéspüspök volt.

2018. augusztus 20. hétfő
okumenikus-istentiszteletet-tartottak-budapesten-augusztus-20-eloestejen
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Budapesten augusztus 20. előestéjén

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a magyarországi keresztény egyházak vezetői augusztus 19-én, szombaton, az államalapítás ünnepének előestéjén Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az ökumenikus imádságon Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett.

2018. augusztus 20. hétfő