Tizedszer rendezték meg a szolgáló szeretet napját a szatmári egyházmegyében

Külhoni – 2022. november 28., hétfő | 15:03

A szolgáló szeretet napjának gondolata Árpád-házi Szent Erzsébetnek, a szeretetszolgálat példaképének ünnepéhez kapcsolódva született meg a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében, és idén november 19-én immár tizedik alkalommal tartották meg Szatmárnémetiben és más településeken is.

2013 tavaszán Schönberger Jenő püspökkel és Hankovszky Ferenc vikáriussal folytatott beszélgetésük során esett szó arról, hogy milyen sokszínű, értékes és szükséges az a szolgálati tevékenység, amelyet az egyházmegyei szeretetszolgálat munkacsoportjai végeznek, és mennyire jó lenne ennek egy külön napot szentelni – emlékezik vissza a kezdetekre Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens.

Nem véletlenül választotta a pasztorális tanács diakónia munkacsoportja Szatmárnémetiben a Szent János apostol és evangélista (Hildegárda)-templommal szemben, a Szent Erzsébet-szobor előtt található teret az emlékezés, az ima és a szükséget szenvedő embertársaink mellett való kiállás helyszínéül. Árpád-házi Szent Erzsébet életével és tetteivel útmutatást és példát ad, hogyan éljük meg jól a szeretet parancsát a mindennapokban, és hogyan szolgáljuk rászoruló testvéreinkben Krisztust.

Idén is sokan gyűltek össze november 19-én Szent Erzsébet szobránál, hogy imádkozzanak a rászorulókért, a nehéz helyzetben lévőkért és mindenkiért, aki az egyházmegyében nap mint nap a szolgáló szeretetet gyakorolja.

„Szent Erzsébet nem megszánásból segítette szegényeit, hanem igazi felebaráti szeretetből. Igen, manapság gyanakodva nézik a szeretet szentjeit és példájukat. De a szentek, s köztük az egyik legragyogóbb, Szent Erzsébet élete, tevékenysége alkalmas arra, hogy gyanakvásunkat eloszlassa. Amikor segítünk egymásnak, Istent szolgáljuk. Amikor másokat szolgálunk, fontos kegyelmeket kapunk. A szolgálaton keresztül erősödik az egymás iránti szeretetünk, és egyre önzetlenebbek leszünk. Ha ez a szolgálat lankadni látszott, a Gondviselés olyan embereket hívott meg, akik a keresztény felebaráti szeretetben gyökerező szeretetszolgálatot példamutatásukkal felélesztették” − mondta ünnepi köszöntőjében Czumbil Wilhelm, a Szent Antal-templom plébánosa, börtönlelkész.

Az ünnepi köszöntő után Rozsái Barbara, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 10. osztályos diákja elszavalta Kozma László Szent Erzsébet legendája című költeményét.

Ezt követően Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens buzdította a jelenlévőket. „Nagy öröm, hogy ilyen szép számban vannak jelen a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai közül! Van remény, hogy lesznek, akik segítik és majd tovább viszik ezt a szolgálatot! Mert ma még nagyobb szükség van az összefogásra, mint eddig bármikor” – mondta.

A résztvevők Árpád-házi Szent Erzsébet iránti tiszteletük jeleként rózsákat helyeztek el a szobor talapzatánál, majd imával és énekkel zárták az ünnepi megemlékezést.

Idén Szatmárnémetiben sajátos módon nyújtottak segítő kezet a szükségben lévőknek. A szervezet munkacsoportjához tartozó egyházmegyei Caritas és a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai 90 adag tartósélelmiszer-csomagot juttattak el a nehéz helyzetben lévő családoknak. A püspökség irodáinak munkatársai pedig hetven adag meleg ételt készítettek nagy örömmel és szeretettel a hajléktalanszálló lakóinak.

Az elmúlt évekhez hasonlóan a kezdeményezéshez csatlakoztak az esperesek is. Nagykárolyban, Erdődön és Túrterebesen tartósélelmiszer-csomagokat osztottak. Máramarosszigeten száz adag, Nagybányán hetven adag meleg ételt osztottak ki.

A teljes beszámoló ITT olvasható.

Forrás: Gáspár Annamária kórházpasztorációs referens, Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria