Tizenhétezer cserkész táborozik együtt Portugáliában

Kitekintő – 2012. július 27., péntek | 11:06

A portugál és spanyol nyelvterület egyházi tartalmú lapszemléje 2012. július 20-a és 26-a között

Augusztus 4-e és 10-e között kerül sor a négyévente megrendezett és már 22. országos cserkésztáborra a fővárostól, Lisszabontól 250 kilométerre északkeletre, a Portugália középső részén fekvő Idanha-a-Novában, a spanyol határ közelében. A 3400 sátorban az előrejelzések szerint minden eddiginél több, 17 ezer fiatal lakik majd, és a táborozáson megemlékeznek a mozgalom alapításának 90. évfordulójáról is. A katolikus fiatalok naponta 20 tonna szemetet fognak összegyűjteni a környék településeiről. Ebből az alkalomból is nyilatkozott az ECCLÉSIA-nak kedden Joao Armando Goncalves, a cserkész világmozgalom vezetésének első portugál tagja, aki leszögezte, hogy tudniuk kell alkalmazkodni a világban bekövetkezett változásokhoz.

Spanyolországban elevenen él Szent Jakab legendája

Spanyolország fő védőszentjének szokásos ünnepén, július 25-én a spanyol konzervatív napilap, az ABC megemlékezett Szent Jakab apostolról. Az új olvasók kedvéért felidézte a fehér lován a clavijói csatában (844. május 23-án) megjelenő és a keresztényeket a mórok feletti nagy diadalhoz segítő ismeretlen harcos, vagyis Santiago Matamoros (Mórölő Szent Jakab) legendáját. Az idősebb Jakab apostol megjelenése azért számít jelentős mérföldkőnek a mór hódítás első időszakában, mert a hagyomány szerint ekkor fohászkodtak hozzá először az Ibériai-félsziget keresztény királyságainak érdekében. Az írás egyik következtetése szerint minél nagyobb a baj Spanyolországban, annál erősebb az apostol legendája. Márpedig az – egyébként liberális – El Mundo szerint napjainkban nemcsak Spanyolország, hanem az egész EU is rászorul Szent Jakab apostolra.

Ángel Currás, Santiago de Compostela polgármestere július 25-én, az apostol napján Julián Barrio, a zarándokhely érseke előtt mutatta be áldozatát a székesegyház előtti Obradoiro téren. Ekkor arra kérte a spanyolok fő védőszentjét, hogy segítse a vezetőket, ne semmisüljön meg az unió eszméje a válság miatt. Arra is kérte az apostolt imájában, hogy védje meg a fiatalokat, mert zátonyra futhat életpályájuk. Compostela érseke viszont a Szentatya, XVI. Benedek pápa szavait idézte az európai eszméről, és a földrész országainak a lelki élethez való visszatalálásáról. A szintén konzervatív La Razónban közölt szerdai írásában Santiago Cañizares, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció szentszéki prefektusa azt is hangsúlyozta, hogy a Szentatya nem véletlenül látogatott el tavaly éppen Compostelába, a spanyol védőszent városába a Szent Jakab jubileumi év zárásaként, mert pontosan tudja, hogy milyen súlyos helyzetben van hazájuk. Emlékeztette vendéglátóit - és nemcsak őket - a gyakorlati ateizmus kockázataira, amely sokak számára a mindennapi élet bevett szabálya, de ha valóban elérik céljukat, minden lehetséges lesz, és mindent megengedhetnek maguknak. A szerdára virradó éjjel új elemmel gazdagodik a háromdimenziós árnyjáték, amely új alakot vezet be: Paiót, aki megtalálta a szent hely közelében az apostol koporsóját, és aki elbeszéli majd a zarándokút történetét.

A portugál Karitász segíti a tűzvészek károsultjait

A portugál katolikus hírügynökség – Agéncia Ecclésia – hétfői hivatalos közleményében köszönte meg a lakosoknak a dél-portugáliai Algarvéban és Madeira szigetén pusztító tűzvészek károsultjai számára felajánlott adományaikat. A helyi Cáritas most – a helyi és országos hatóságokkal teljes egyetértésben - elsőrendű feladatának tekinti a leégett lakások helyreállítását, netán újjáépítését, de a bútorok vagy háztartási eszközök pótlását is. A közlemény örömmel állapította meg, hogy a lakosság a több napig tartó tűzvészek rászorultjainak segítségére sietett. A hírügynökség átvette a L'Osservatore Romano, a vatikáni napilap vasárnapi cikkét is, amelyben a pusztító erdőtüzekkel is foglalkozott, és ugyancsak célzott arra a valószínű lehetőségre is, hogy talán bűnözők idézhették elő a két lángtengert.

Evangelizációs honlap indult Latin-Amerikában

A perui püspöki kar (CEP) szociális kommunikációs bizottsága szerdán közleményt juttatott el a spanyol katolikus hírügynökséghez (ACI), amelyben tájékoztatta a hittérítő honlap indításáról. Az oldal létrehozásában részt vett és vesz a Latin-amerikai Püspöki Tanács (CELAM), és a Latin-amerikai Egyház Informatikai hálózata (RIIAL) is. A tájékoztató, kutatási feladatokon kívül többek között arra keresi majd válaszokat, miért döntenek a katolikus hívek egyházuk elhagyása mellett.

Sobieski Tamás/Magyar Kurír