Tizenötezer szál sárga rózsa a Lourdes-i Szűzanyának szeplőtelen fogantatás ünnepén

Nézőpont – 2020. december 9., szerda | 19:18

Hívek ezrei rendeltek rózsát a Lourdes-i Szűzanyának, melyeket szeplőtelen fogantatás ünnepén a massabielle-i barlangban Mária szobra elé helyeztek. A kegyhelyen január 10-ig ünnepi fénybe öltöztetik a jelenések barlangját, ugyancsak a hívek adományaiból. Vértesaljai László SJ jegyzetét szerkesztve közöljük.

Ha van hely a világon, mely közvetlenül kapcsolódik a szeplőtelen fogantatás örömhíréhez, akkor az Lourdes. A kicsi pireneusi városka immár 162 éve pontosan tudja ezt, és szívesen emlékezik erre az év minden napján. Itt a születésnap egyúttal névnap is: 1858. március 25-én a Szűzanya a kis Bernadette Soubirous-nak feltárta a nevét:

Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás.”

Mindössze négy évvel azután, hogy IX. Piusz pápa 1854. december 8-án kihirdette a szeplőtelen fogantatás dogmáját, mely kimondja, hogy Mária – Krisztus megváltói érdemei révén – mentes volt az áteredő bűn „minden szennyétől”, vagyis annak következményei sem sújtották őt. Amikor Bernadette beszámolt a jelenésben kapott névről Marie-Dominique Peyramale helybéli plébánosnak, a korábban kételkedő pap elfogadta a látomás természetfölötti jellegét, majd hamarosan hozzáfogott a Szűzanyától a Fia számára kért templom megépíttetéséhez.

Idén december 8-án, kedden délelőtt a lourdes-i Szent X. Piusz-templomban ünnepi szentmisét mutattak be, majd a massabielle-i barlangban a Szűzanya szobra előtt tartották a hagyományos virágos áhítatot.

Internetes megrendelés révén több mint tizenötezer sárga rózsát helyeztek el a szobor lábánál, ezzel is emlékezve a látnok szavaira:

Sárga rózsa volt mindegyik lábán, rózsafüzérének a színe.”

Az Immaculata, a latin macula szót a magyar szeplővel fordítva a Szeplőtelen napja kedden este a nyolc órakor tartott fáklyás körmenettel ért véget.

Ezen ünneptől január 10-ig különleges karácsonyi megvilágítás teszi felejthetetlenné a lourdes-i alkonyat és este hangulatát.

Minden este háromnegyed hatkor a fáklyás körmenet idején megvilágítják a Szeplőtelen Fogantatás-bazilika homlokzatát Giacomo Campiotti Názáreti Mária filmjének karácsonyi jeleneteivel, miközben a harangtorony csúcsára helyezett lézer fényforrás segítségével hatalmas fénysugarat bocsátanak az égbe, mely húsz kilométer távolságból is látható.

Keresztény világítótoronyként a világ Megváltóját hirdeti.

A kegyhely vezetői ezúttal arról is gondoskodtak, hogy felállítsák a betlehemi jászol utcáját, melynek karácsonyi jelenetei a látogatót – akár virtuálisan is – a születés titkáról szóló elmélkedés közben elvezetik a Szűzanya barlangjához.

Forrás: Vértesaljai László/Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria