Több ezer hajléktalant várnak a Vatikánba Szent Márton ünnepére novemberben

Kitekintő – 2016. május 3., kedd | 17:15

Több ezer hajléktalant várnak Rómába Európa minden részéből Tours-i Szent Márton november 11-i ünnepnapjára a Ferenc pápa által az utcán élőknek meghirdetett találkozóra.

Ferenc pápa november 11-én találkozik az Olaszországból és más európai országokból érkező hajléktalanokkal a Vatikánban. November 13-án misét mutat be nekik a Szent Péter-bazilikában.

Az európai hajléktalanok római zarándoklatát egy héttel az irgalmasság rendkívüli szentévének november 20-i lezárása előtt tartják. Ferenc pápa első látogatása – a szentév december 8-i megnyitása után – a Caritas katolikus mozgalom római menhelyére vezetett, az utolsó programok között pedig a hajléktalanokat fogadja a szentévben.

Az európai hajléktalanok vatikáni zarándokútját a Fratello (Fivér) nevű, francia alapítású humanitárius egyesület szervezi. „A római zarándoklat és a Ferenc pápával való találkozás lehetővé teszi, hogy társadalmunk legtörékenyebb tagjai, akik gyakran kiközösítéssel szembesülnek, felfedezzék, hogy az ő helyük Isten szívében és az egyház közepén van” – olvasható a Fratello szervezet közleményében. A szervezet hangsúlyozta, hogy több ezer hajléktalant várnak a Vatikánba.

A négynapos „hajléktalan jubileum” során az „utca zarándoktestvérei” közös imádságokon vesznek részt, megismerkednek Róma főbb nevezetességeivel. Ferenc pápa kiemelt figyelmet szentel a fogadásukra: november 11-én pénteken külön kihallgatást tart számukra, melynek során a katekézisében közvetlenül hozzájuk fordul. November 13-án vasárnap pedig az utca emberei részt vesznek a jubileumi pápai szentmisén. A hajléktalanok jubileuma során sokféle találkozót tartanak, amelyeken tanúságtételek hangzanak el, főként azon az imavirrasztáson, melyet Philippe Barbarin bíboros, Lyon érseke vezet. A francia katolikus egyház régóta saját program keretében segíti az utca embereit. 2014. októberében 150, főként hajláktalanokból álló zarándokcsoport érkezett Rómába, ahol Ferenc pápa külön fogadta őket. Ebből a találkozásból született meg a „Fratello Társaság”.  

November 11. Tours-i Szent Márton ünnepnapja. Szent Márton a római birodalom területén levő Savariában (Szombathelyen) született a 4. század elején. Ferenc pápa a hozzá látogató állam- és kormányfőknek gyakran egy Szent Mártont ábrázoló érmet ajándékoz. Ez azt a jelenetet ábrázolja, amelyen az akkor még római katonaként szolgáló, későbbi szent köpenyét kettévágva annak felét egy koldus vállára teríti. Magyarországon 2016 Tours-i Szent Márton emlékéve.

A szegényeket segítő Szent Ferenc nevét választó Ferenc pápa megválasztása óta kiemelt figyelmet szentel a hajléktalanoknak. A Szent Péter téren a tavaly felállított ingyenes zuhanyzók és borbélyszolgálat után idén februártól ingyenes orvosi vizsgálatban is részesülnek a tér sarkában számukra nyitott ambulancián.

Októberben a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás nyílt hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak.

Éjszakánként egyre több hajléktalant látni a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, de Ferenc pápa akaratából a tér körüli árkádok, kapualjak megteltek itt éjszakázó olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak. Mint köztudott, Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás – Ferenc pápa megbízásából – folyamatosan járja Róma utcáit, vasútállomásait, hogy segítsen. Gyakran pénzadományt is oszt a rászorulóknak. A római hajléktalanok nem ritka vendégek a Vatikánban, ahol már több koncertet rendeztek számukra, ingyenes idegenvezetéssel ellátogattak a Vatikáni Múzeumba, és Ferenc pápa kérésére egy római cirkusz idén januárban vendégül látta őket egyik előadásán.

Az eseményre a Fratello honlapján lehet regisztrálni csoportok és magánszemélyek számára egyaránt.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió

Fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria