Több mint három évtizede ellopott márvány angyalszobrokat kap vissza két kis olasz templom

Kultúra – 2021. október 26., kedd | 19:40

Négy 17. századi fehér márvány angyalszobrot loptak el a dél-olaszországi Guardia Sanframondi falu két templomából az 1980-as években; az olasz műkincsrendőrök (TPC) a nyomukra akadtak és visszaszerezték őket.

Egy brit műgyűjtő két évtizede vásárolt két 17. századi márványangyalt egy nápolyi régiségboltban. A rendőrök elmondták, hogy a gyűjtő megpróbálta eladni a szobrokat a franciaországi Avignon egy régiségboltjában, mert azt tervezte, hogy Franciaországból Portugáliába költözik. A francia műkincsrendőrök azonban lopottként jelölték meg az árut. Miután a műgyűjtő megtudta, hogy a szobrok lopottak, átadta a szárnyas puttókat a műkincsrendőröknek – számolt be a La Repubblica.

Az olasz műkincsrendőrök október 19-én elmondták, hogy a leveles indákkal és gyümölcsökkel díszített szobrokat Guardia Sanframondi campaniai község Szent Sebestyén-templomából lopták el 1989. december 13-án. A brit gyűjtő nem tudott arról, hogy lopott holmi van a birtokában, ezért visszaszolgáltatta a szobrokat anélkül, hogy jogi lépéseket tett volna.

A két márványangyalt hivatalosan október 19-én adták át Olaszországnak Franciaország római nagykövetségén – írták közleményükben az olasz műkincsrendőrök.

A campaniai Benevento megye templomaiban több lopást is elkövettek azután, hogy az 1980-as irpiniai földrengés hatalmas pusztítást vitt végbe Dél-Olaszország sok területén.

A rendőrök hozzátették, hogy egy másik puttópár, mely ugyanúgy lopottként szerepelt a TPC adatbázisában, szintén visszakerülhetett Guardia Sanframondi egy másik templomába. Ezt a két angyalszobrot egy milánói régiségkereskedésben találták meg, a templom papja pedig rájuk ismert.

Forrás: MTI

Fotó: TPC

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria