Töltsd Don Boscóval a nyári szüneted!

Megszentelt élet – 2017. augusztus 14., hétfő | 16:40

Az északi félteke számos országában a fiatalok júliusban és augusztusban vakációznak. A szünet azonban nemcsak a pihenésé, hanem egyben lehetőség is, például a misszionárius önkéntességre.

A Szalézi Társaság tapasztalatai nagyon gazdagok és változatosak ezen a téren. Számos fiatal tölt el a világ különböző részein néhány hetet, sőt, hónapot is apostoli szolgálattal, animálással, illetve nyári önkénteskedéssel.

Szlovákiából néhány fiatal Ukrajnába, Azerbajdzsánba, valamint Szibériába utazott; cseh fiatalok Bulgáriába; szlovénok Angolába; máltaiak és ausztrálok Indiába; olaszok Egyiptomba, spanyolok Marokkóba érkeztek, az USA-ból pedig Mexikóban önkénteskednek. Mindezek mellett a saját országukban is részt vehetek különböző önkéntes tevékenységekben a vállalkozók, például a nyári táborokban: Olaszországban virágzik a Gyermekek nyara elnevezésű tábor, ahogy Ausztráliában a Cagliero táborok vagy Brazíliában a Boscolandia.

Más kezdeményezések inkább missziós jellegűek. Ilyenek például a Missziós hetek vagy GAM (missziós akciócsoportok) San Paulóban; a JMS (Szalézi Missziós Ifjúság) Uruguayban; a GRUMI (Misszionárius Csoportok) Kolumbiában. Kongóban azok a missziós csoportok aktívak, amelyek a nyári vakáció alatt a vidéki területekre mennek. Angolában is több mint száz egyetemi hallgató indul misszióba vakáció idején az ország elfelejtett területeire. Szinte mindegyik ország kínál missziós terepet, ahol a szalézi rend jelen van.

A missziós tevékenységek különbözőek és mindig az adott helyzethez igazodnak. Lehetnek mindennapi tevékenységek: animálás, iskolakezdési támogatás, a fiatalok oktatása. Léteznek animációs csoportok is, például színjátszó, tánc, vagy zenei műhelyek, sportkörök. Az önkéntesek meglátogatják a családokat, együtt imádkoznak az emberekkel, és megáldják a házat.

A jó, amit ezekben a missziókban tesznek, nagy, de sokkal nagyobb az a jó, ami a fiatal misszionáriusok lelki életében történik az önkénteskedés során. A munka során nemcsak a rászorulók kapnak segítséget, hanem a tőlük szerzett tapasztalatok is pozitívan befolyásolják a fiatalok életét, szemléletét.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír